Zpráva z dubnového Setkání fotografů 2012

26. 4. 2012

V sobotu 21. dubna se konalo již 16. celorepublikové Setkání fotografů v prostorách KC Zahrada v Praze na Chodově. Přestože na tento den svolaly odborové centrály shromáždění na Václavské náměstí, účast příznivců fotografie to moc neovlivnilo, i když Václavák byl asi dobrou příležitostí pro nějakou tu fotografickou reportáž či dokument.

Zpráva z dubnového Setkání fotografů 2012

Program Setkání fotografů není stavěn jen pro pokročilé fotografy a snažíme se, aby si vybrali všichni. V poradně provozované společností Megapixel byla tentokráte k vyzkoušení i řada lahůdkových objektivů Canon jako 50mm/f1,2, 85mm/f 1,2, oba shifty nebo nový 24–70/f 2,8 a to přímo v kombinaci s novým tělem Canon EOS 5D Mark III. Možnost vyzkoušet techniku či akční slevy nabízeli i další vystavovatelé (20% na knihy z nakladatelství Zoner Press, stativy Gitzo, studiová technika Fomei apod.). Tradičně jste si také mohli na Setkání fotografů nechat vytisknout své fotografie, tentokrát až do formátu A2. V tiskové místnosti i s úpravou od grafiků.

přichází první návštěvníci v atriu
tisk fotografií poradna
workshop rodinného fota soutěž
workshop portrétu velký sál
technika k vyzkoušení workshop líčení fotomodelu

Tradičnímu zájmu se opět těšila soutěž. V kategoriích Sklo a Kreativní neostrosti se objevila opět řada zajímavých fotografií. Do soutěže tentokrát věnovala nejhodnotnější cenu společnost Canon: zrcadlovku Canon EOS 600D. Určitě dobrá motivace. Na druhou stranu soutěž na Setkání fotografů musí být vždy především o radosti z fotografování a velké ceny vždy vedou k větší nervozitě. Všichni přeci víme, že něco jako nejlepší fotografie je vždy hodně relativní pojem. Místní kocour, jehož snímek zvítězil před dvěma roky procházel sálem mezi účastníky. Na balkon, kde se fotografovalo, se však bál, takže se tentokráte neuplatnil… Možná příště.

Vítězné snímky si můžete prohlédnout zde. Každý fotograf měl časový limit 10 minut. Pořídit snímky musel se zapůjčeným fotoaparátem, kterým byl tentokrát Canon MARK III (s L-kovým objektivem 27–70/2.8).

1. místo sklo 2. místo sklo 3. místo sklo
1. místo neostrost 2. místo neostrost 3. místo neostrost

V tradičním koktejlu technických, fotografických přednášek, poraden i workshopů jsme se opět všichni dozvěděli něco nového a získali novou inspiraci. Těšíme se na Vás opět na podzim.

Darujte
fotokurz

Dárkový poukaz na fotografický kurz k narozeninám, pod stromeček - dárek, který potěší.

  • Tenhle víkend ve mně bude ještě dlouho doznívat a myslím, že si ho budu pamatovat navždycky. Ještě jednou děkuju Robertovi, který je prostě úžasný, všem z FotoInstitutu za organizaci tohoto workshopu a skvělé zázemí a ostatním účastníkům za neopakovatelnou atmosféru

  • Nejvíce se mi líbil pobyt na Šumavě (focení - Vydra a noční focení s dlouhým časem). Práce v ateliéru taky super. Přestal jsem fotit na automat. Manuální nastavení ještě úplně nedávám, ale priorita času a clony skvělé. Díky všem lektorům a celému Fotoinstitut.cz

  • Pochopila jsem více techniku, ve které jsem hodně tápala. Kurz mě hodně nakopl k dalšímu sebevzdělávání a hlavně…k focení!

  • Nejvíce se mi líbila lekce praktického focení portrétu v ateliéru. Kurz mě přinutil vyzkoušet si v praxi postupy nabyté v teorii. Kvalitní kurz, kvalitní lektoři, dobrá atmosféra.

  • Líbila se mi úroveň lektorů, kteří velmi profesionálně předávali informace, proto nelze jednoznačně určit, která lekce byla nejpřínosnější. Otevřelo mi to obzory, jak pohlížet na fotografování, že to není jen clona, čas,… Celý kurz hodnotím velmi kladně, budu ho doporučovat.

  • Tento kurz focení mi dal hodně coby úplnému začátečníkovi, kterému manuální režim focení, fotografická technika a grafické editory nic neříkaly. V mém případě vidím velký posun ve způsobu focení, i když vím, že mne čeká ještě hodně práce, abych byla se svou prací maximálně spokojena.

  • Kurz portrétu s Tondou Lavrenčíkem byl vážně skvělý, plný inspirativních tipů a zkušeností. Je více než zřejmé, že Tonda svému řemeslu doslova do detailu každého stínu rozumí. Po absolvování tohoto kurzu mnohem více chápete, jak je portrétování člověka opravdovým uměním...

  • Kurz zimní krajina pod vedením Andreje Macenauera byl pro mě velmi přínosný hned z několika důvodů. Dozvěděl jsem se o nových technikách krajinářské fotografie a zajímavých metodách postprocesingu. Pokud toužíte po krásných šumavských scenérií a zároveň pěkném víkendu stráveném v nádherném Domě fotografů, tak za sebe mohu jen doporučit!:-)

  • Workshop makrofotografie s Pavlem Krásenským byl pro mne obrovským přínosem. Pavel nám během víkendu ukázal spoustu vychytávek a zlepšováků z praxe. Konkrétní ukázky práce s hmyzem a pomoc s osvětlením malých objektů pro mne byl velice inspirativní...

  • Naučili jsme se lépe ovládat náš foťák. Zážitek pro mě bylo fotit portréty v profesionálním ateliéru a také východ slunce na Chalupské slati. Bylo taky hodně legrace.

  • Expedice s FotoInstitut.cz jsou excelentní. Byla jsem už několikrát, jsou to zážitky, se kterými budu umírat. Ve Skotsku je divoká příroda, často prší. Fotky akorát pro krajináře, tedy když bys psa nevyhnal. Organizace skvělá, fotky výborné.

Akreditace školícího střediska FotoInstitut.cz

Fotografie z kurzů