Západ na Kašperku během Letního kurzu fotografování

16. 7. 2014

První týden v červenci se na Šumavě v Domě fotografů konal již tradiční kurz "Letní intenzivní škola fotografování". Pět dní plných fotografování v malé skupině vedené profesionálním fotografem Kamilem Vargou umožnil každému prohloubit si své vědomosti a znalosti o fotografii. Počasí přálo, a tak došlo i na fotografování pří západu slunce od Kašperku.

Západ na Kašperku během Letního kurzu fotografování

Letní intenzivní škola fotografování proběhla v Domě fotografů v Kašperských Horách. Zahájili jsme zdokonalováním se v ovládání fotoaparátů a kompozici. Fotografovali krajinu a řeku Vydru. Učili se, jak správně nasvítit portrét v ateliéru či jak na portrét v exteriéru. Poslední den jsme vyrazili na majestátní hrad Kašperk, plán byl – fotografovat západ slunce.

Celý den bylo zataženo a všichni se báli, jestli se zapadající sluníčko zpoza mraků ukáže. Přesto jsme na Kašperk vyrazili, protože mezi mraky zůstával slibný pruh modré oblohy. Hodinu před západem nám příroda dala deset minut, abychom fotili za nízkého žlutého světla – jak v protisvětle hrad, tak sebe navzájem nasvětlené.

Na obzoru jsme pozorovali červánky a Kamil rozhodl, že správní krajinářští fotografové musíme příležitost využít. Štěstí se usmálo a rudé slunce na chvíli zasvítilo nad krajinou, než zapadlo za šumavské kopce.

Mezičas jsme pak využili pro focení portrétů.

Jaké to bylo, jsme si povídali s Annou, Helenou a Natálií, které se kurzu zúčastnily.

„Kurz byl báječný, vyzkoušeli jsme si focení témat, která běžně nefotím – práci v ateliéru, panning, focení krajiny… Ale hlavně jsme od rána do noci sdíleli zkušenosti s ostatními nadšenými fotografy.“ říká Natálie.

Zázemí Domu fotografů v kombinaci s šumavskou přírodou v okolí skutečně umožňuje spojit fotografické disciplíny, jako je portrét a studiové svícení s krajinářskou fotografií, fotografováním architektury i dalších disciplín v plenéru.

Účastníci kurzu prošli jak teorií o fotografické technice a jejím nastavení či úpravou a správou fotek, tak hlavně praxí. „Přínosné bylo zejména vlastní nastavení fotoaparátu, hrátky s clonou a časem.“ svěřila se nám Helena. „Kurz byl opravdu intenzivní. Mohla jsem se odpoutat od všeho ostatního a plně se soustředit na fotografování.“, svěřila se nám Anna.

A co se účastníkům líbilo nejvíc? „Především focení v ateliéru a focení Kašperku při západu slunce.“ podle Natálie. Heleně se zase nejvíce líbilo focení tekoucí vody. "Nejvíce se mi asi líblo focení portrétu v ateliéru, protože to byla moje první zkušenost s profesionální technikou a byla jsem opravdu překvapená, jak kvalitní fotky mohu i jako začátečník udělat. říká zase Anna.

K fotografování tekoucí vody na dlouhé časy se přímo nabízí kamenitá řeka Vydra, kde rychlá voda skáče z kamene na kámen, tančí v zátočinách a pospíchá z kopce dolů ostrým údolím. Na vzniklých fotografiích vypadá „mlžná“ voda na mechem obrostlých skalách malebně.

A co ještě kurz účastníkům přinesl? „Možnost nechat si vytisknout fotky na konci kurzu byla skvělá“, pochvaluje si Natálie. Nejlepší však je, že si člověk odnese nejenom zkušenosti, nejenom fotografie, ale hlavně „nové nové fajn lidi, se kterými nebyl problém najít společné téma“, jak nám pověděla Anna. „Jen jeden muž ale bylo trochu nevyvážené“, směje se Helena.

Takže pánové, od 2. 9. do 7. 9. 2014 máte možnost skóre vyrovnat na dalším turnusu tohoto pětidenního intenzivního kurzu. Dámy, s vámi počítáme také:-)

Galerii na Facebooku naleznete zde.

Nabídku dalších kurzů a podrobné informace naleznete na stránkách www.FotoInstitut.cz.

Darujte
fotokurz

Dárkový poukaz na fotografický kurz k narozeninám, pod stromeček - dárek, který potěší.

  • Tenhle víkend ve mně bude ještě dlouho doznívat a myslím, že si ho budu pamatovat navždycky. Ještě jednou děkuju Robertovi, který je prostě úžasný, všem z FotoInstitutu za organizaci tohoto workshopu a skvělé zázemí a ostatním účastníkům za neopakovatelnou atmosféru

  • Nejvíce se mi líbil pobyt na Šumavě (focení - Vydra a noční focení s dlouhým časem). Práce v ateliéru taky super. Přestal jsem fotit na automat. Manuální nastavení ještě úplně nedávám, ale priorita času a clony skvělé. Díky všem lektorům a celému Fotoinstitut.cz

  • Pochopila jsem více techniku, ve které jsem hodně tápala. Kurz mě hodně nakopl k dalšímu sebevzdělávání a hlavně…k focení!

  • Nejvíce se mi líbila lekce praktického focení portrétu v ateliéru. Kurz mě přinutil vyzkoušet si v praxi postupy nabyté v teorii. Kvalitní kurz, kvalitní lektoři, dobrá atmosféra.

  • Líbila se mi úroveň lektorů, kteří velmi profesionálně předávali informace, proto nelze jednoznačně určit, která lekce byla nejpřínosnější. Otevřelo mi to obzory, jak pohlížet na fotografování, že to není jen clona, čas,… Celý kurz hodnotím velmi kladně, budu ho doporučovat.

  • Tento kurz focení mi dal hodně coby úplnému začátečníkovi, kterému manuální režim focení, fotografická technika a grafické editory nic neříkaly. V mém případě vidím velký posun ve způsobu focení, i když vím, že mne čeká ještě hodně práce, abych byla se svou prací maximálně spokojena.

  • Kurz portrétu s Tondou Lavrenčíkem byl vážně skvělý, plný inspirativních tipů a zkušeností. Je více než zřejmé, že Tonda svému řemeslu doslova do detailu každého stínu rozumí. Po absolvování tohoto kurzu mnohem více chápete, jak je portrétování člověka opravdovým uměním...

  • Kurz zimní krajina pod vedením Andreje Macenauera byl pro mě velmi přínosný hned z několika důvodů. Dozvěděl jsem se o nových technikách krajinářské fotografie a zajímavých metodách postprocesingu. Pokud toužíte po krásných šumavských scenérií a zároveň pěkném víkendu stráveném v nádherném Domě fotografů, tak za sebe mohu jen doporučit!:-)

  • Workshop makrofotografie s Pavlem Krásenským byl pro mne obrovským přínosem. Pavel nám během víkendu ukázal spoustu vychytávek a zlepšováků z praxe. Konkrétní ukázky práce s hmyzem a pomoc s osvětlením malých objektů pro mne byl velice inspirativní...

  • Naučili jsme se lépe ovládat náš foťák. Zážitek pro mě bylo fotit portréty v profesionálním ateliéru a také východ slunce na Chalupské slati. Bylo taky hodně legrace.

  • Expedice s FotoInstitut.cz jsou excelentní. Byla jsem už několikrát, jsou to zážitky, se kterými budu umírat. Ve Skotsku je divoká příroda, často prší. Fotky akorát pro krajináře, tedy když bys psa nevyhnal. Organizace skvělá, fotky výborné.

Akreditace školícího střediska FotoInstitut.cz

Fotografie z kurzů