Zážitky z Fotoexpedice Nepál

8. 8. 2014

Před časem - na podzim roku 2013 - jsem se zúčastnil s FotoInstitut.cz fotoexpedice do Nepálu a rád bych se k tomuto zážitku po čase vrátil prostřednictvím krátké reportáže. Už při psaní se mi vrací vzpomínky na tak krásně prožité 3 týdny. Líbilo se.

Zážitky z Fotoexpedice Nepál

Ano líbilo se mi úplně všechno. Expedice byla velmi dobře organizována a zajištěna. Od první chvíle setkání s ostatními účastníky zájezdu na Ruzyni byla skvělá pohodová nálada a taková zůstala po celou dobu expedice. Navždy se mi vryjí do paměti názvy historických čtvrtí v Káthmandu, které jsme navštívili: Boudhanath, Pashupati, Swayambhu, Patan Durbar Square. Bašta pro naše foťáky. Ale i obyčejné čtvrtě, kde žijí v úplně jiných podmínkách, než na které je Evropan zvyklý, velmi příjemní lidé.

Canon EOS 5D Mark III, EF24-70mm f/2.8L II USM, 1/100 s, F9.0, ISO 100

Samotný trek prověřil naše fyzické a psychické síly, ale pro samou nádheru kolem cesty na to nebyl čas myslet. Nemá smysl popisovat cestu a vše kolem, protože těch 16 dní na cestě po Himalájích je na knihu a ne na pár řádků. To se musí prostě prožít!

Canon EOS 5D Mark III, EF24-70mm f/2.8L II USM, 0.8 s, F11, ISO 200

Co se týče focení, byl jsem naprosto spokojen. Mít kolem sebe 3 týdny partu nadšených lidí, co tomu rozumí, je jedno veliké obrovské plus. Probírali jsme neustále spoustu témat od teorie po praxi. Fotili jsme Himalájské řeky a osmitisícové velikány na hodně způsobů. Prosté lidi ve vesnicích a jejich způsob života. Navštívili jsme školy i buddhistické monastýry plné malých budoucích mnichů ze všech koutů Asie. Bylo to moc krásné a zajímavé. Manaslu (8163m) jsme fotili v noci, kdy kolem ní kroužilo na milion hvězd i za úsvitu při doteku prvních slunečních paprsků.

Canon EOS 5D Mark III, EF24-70mm f/2.8L II USM, 1/250 s, F9.0, ISO 100

Nemohu z celé expedice vybrat jeden konkrétní pěkný, vyjímečný zážitek – mám jich totiž stovky. Chtěl bych za to Heleně, která vytvořila kolem sebe bezva partu nás fotografů amatérů, tímto poděkovat. Dovolím si říci, že jsem se díky expedici posunul zase o kus dál v tomto krásném koníčku i celkově v životě – a hlavně v jeho hodnotách.

Ještě jednou díky. Namaste. Pavel Paulus

Canon EOS 5D Mark III, EF24-70mm f/2.8L II USM, 1/40 s, F9.0, ISO 100

P.S. Vzkaz pro všechny čtyřicátníky a výše. Ještě neumírejte. Život teprve začíná!!! Zdravím všechny dobré lidi a nadšené fotografy.

***

FotoExpedice do Himálaje – okolo osmitisícovky Manaslu se uskuteční opět příští rok (18. 10. – 8. 11. 2015) !

Nabídku všech expedic od FotoInstitut.cz naleznete zde.

V nejbližším termínu nabízíme:

FotoExpedice Island 4×4 29. 8. – 8. 9. 2014

Zvířata na ostrově Helgoland 19. 9. – 24. 9. 2014

Vysoké Tatry – krajina a architektura velehor 28. 9. – 4. 10. 2014

Japonsko na podzim – to nejlepší z Honšú, místa a tradice 1. 11. – 15. 11. 2014

Darujte
fotokurz

Dárkový poukaz na fotografický kurz k narozeninám, pod stromeček - dárek, který potěší.

  • Tenhle víkend ve mně bude ještě dlouho doznívat a myslím, že si ho budu pamatovat navždycky. Ještě jednou děkuju Robertovi, který je prostě úžasný, všem z FotoInstitutu za organizaci tohoto workshopu a skvělé zázemí a ostatním účastníkům za neopakovatelnou atmosféru

  • Nejvíce se mi líbil pobyt na Šumavě (focení - Vydra a noční focení s dlouhým časem). Práce v ateliéru taky super. Přestal jsem fotit na automat. Manuální nastavení ještě úplně nedávám, ale priorita času a clony skvělé. Díky všem lektorům a celému Fotoinstitut.cz

  • Pochopila jsem více techniku, ve které jsem hodně tápala. Kurz mě hodně nakopl k dalšímu sebevzdělávání a hlavně…k focení!

  • Nejvíce se mi líbila lekce praktického focení portrétu v ateliéru. Kurz mě přinutil vyzkoušet si v praxi postupy nabyté v teorii. Kvalitní kurz, kvalitní lektoři, dobrá atmosféra.

  • Líbila se mi úroveň lektorů, kteří velmi profesionálně předávali informace, proto nelze jednoznačně určit, která lekce byla nejpřínosnější. Otevřelo mi to obzory, jak pohlížet na fotografování, že to není jen clona, čas,… Celý kurz hodnotím velmi kladně, budu ho doporučovat.

  • Tento kurz focení mi dal hodně coby úplnému začátečníkovi, kterému manuální režim focení, fotografická technika a grafické editory nic neříkaly. V mém případě vidím velký posun ve způsobu focení, i když vím, že mne čeká ještě hodně práce, abych byla se svou prací maximálně spokojena.

  • Kurz portrétu s Tondou Lavrenčíkem byl vážně skvělý, plný inspirativních tipů a zkušeností. Je více než zřejmé, že Tonda svému řemeslu doslova do detailu každého stínu rozumí. Po absolvování tohoto kurzu mnohem více chápete, jak je portrétování člověka opravdovým uměním...

  • Kurz zimní krajina pod vedením Andreje Macenauera byl pro mě velmi přínosný hned z několika důvodů. Dozvěděl jsem se o nových technikách krajinářské fotografie a zajímavých metodách postprocesingu. Pokud toužíte po krásných šumavských scenérií a zároveň pěkném víkendu stráveném v nádherném Domě fotografů, tak za sebe mohu jen doporučit!:-)

  • Workshop makrofotografie s Pavlem Krásenským byl pro mne obrovským přínosem. Pavel nám během víkendu ukázal spoustu vychytávek a zlepšováků z praxe. Konkrétní ukázky práce s hmyzem a pomoc s osvětlením malých objektů pro mne byl velice inspirativní...

  • Naučili jsme se lépe ovládat náš foťák. Zážitek pro mě bylo fotit portréty v profesionálním ateliéru a také východ slunce na Chalupské slati. Bylo taky hodně legrace.

  • Expedice s FotoInstitut.cz jsou excelentní. Byla jsem už několikrát, jsou to zážitky, se kterými budu umírat. Ve Skotsku je divoká příroda, často prší. Fotky akorát pro krajináře, tedy když bys psa nevyhnal. Organizace skvělá, fotky výborné.

Akreditace školícího střediska FotoInstitut.cz

Fotografie z kurzů