recenze knihy: Andrej Macenauer – Naučte se fotografovat krajinu

5. 12. 2014

Cestovatele a fotografa Andreje Macenauera - a jeho články - znají čtenáři FotoAparát.cz dobře. Je však také autorem fotografické publikace "Naučte se fotografovat krajinu - Šumava". Tato publikace je určená pro všechny, které zajímá téma krajinářské fotografie, nebo mají rádi Šumavu, která patří dlouhodobě k důležitým tématům autorovy tvorby.

recenze knihy: Andrej Macenauer – Naučte se fotografovat krajinu

Fotografování přírody a zejména krajiny je od dob prvních fotoaparátů velmi populární. „Krajinky“ byly populární i v době před vznikem fotografie – tedy v době obrazů. Není se proto čemu divit, že spousta fotografů i dnes touží po zachycení jedinečných snímků krajiny. Chcete-li se o této fotografické disciplíně dozvědět něco více, není problém zajít do knihkupectví a pořídit množství knih s touto tématikou, brzy ovšem narazíte na malý zádrhel. Knihy jsou většinou plné spousty krásných fotografií, ale jedná se o fotografie z nejexotičtějších koutu světa a nejvyšších velehor, což samo o sobě dodává fotografii v očích českého fotografa punc exkluzivity, ale už daleko méně pomáhá ke krajinářské praxi v české kotlině. O to více mě těší, že dnes mohu představit knihu, v níž vám mnoho míst na fotografiích může přijít povědomých – zejména pokud rádi pravidelně jezdíte na Šumavu. Celá kniha je totiž plná fotografií právě z těchto koutů.

Ani jméno autora vám pravděpodobně nebude neznámé, pakliže jste nenavštívili server FotoAparát.cz poprvé. Knihu napsal a fotografiemi doplnil pan Andrej Macenauer.

Autor se drží klasické koncepce fotografické knihy a proto i zde se v první kapitole dozvíme informace zejména o technické stránce fotografování, pokud jste ještě žádnou jinou knihu o fotografování nečetli a základy technické stránky fotografie ještě nejsou úplně vaše parketa, tak nezoufejte. Vysvětlení vztahu clony, času, hodnoty ISO a dalších základních pojmů je zde obsaženo s velmi názornými fotografiemi či grafikou, proto je pochopení těchto základů dílem okamžiku. Následující kapitola se pouští již do krajinářské fotografie, tedy do specifik fototechniky krajináře a také, řekl bych, drobných technických problému, které vás mohou při fotografování potkat. Kapitolou nevede přímá linka, ale jde spíše o dobře mířené rady a zkušenosti z praxe. Z mého pohledu je velmi přínosný přístup autora. Po seznámení s pojmem, na které stačí několik málo vět, následuje řešení či doporučení, jak je vhodné postupovat a čemu se vyvarovat. Tato přímočarost je mi velmi sympatická, knihu přibližuje i méně zkušeným fotografům.

V dalších třech kapitolách již autor bere fotoaparát do ruky a vyráží do přírody Šumavy. Nejprve se dozvíte, kdy vyrazit fotografovat, jak využít světla a jak se vypořádat s počasím. Následuje kapitola s názvem Teorie krajinářské fotografie v příkladech ze Šumavy, zde najdete rady ohledně výběru motivu, volby perspektivy nebo kompozice, tedy stručně řečeno, jak se umělecky vypořádat s prostředím, krajinou samotnou. Nejen tato kapitola, ale celá kniha je doslova „prošpikována“ velkým množstvím fotografií, které jsou doplněny o krátký popisek s podmínkami vzniku fotografie, návodné je také doplnění o technická data týkající se konkrétní fotografie, tedy použitou fototechniku a expoziční údaje. V poslední kapitole vás po prologu o Šumavě čeká celý rok strávený v této krajině prostřednictvím fotografií, zachycujících každé roční období. Tuto kapitolu můžete brát jako inspiraci k vlastní tvorbě, nebo jen zastavení nad krásnými fotografiemi české přírody.

Knihu „Naučte se fotografovat krajinu – Šumava“ můžete objednat zde.

Darujte
fotokurz

Dárkový poukaz na fotografický kurz k narozeninám, pod stromeček - dárek, který potěší.

  • Tenhle víkend ve mně bude ještě dlouho doznívat a myslím, že si ho budu pamatovat navždycky. Ještě jednou děkuju Robertovi, který je prostě úžasný, všem z FotoInstitutu za organizaci tohoto workshopu a skvělé zázemí a ostatním účastníkům za neopakovatelnou atmosféru

  • Nejvíce se mi líbil pobyt na Šumavě (focení - Vydra a noční focení s dlouhým časem). Práce v ateliéru taky super. Přestal jsem fotit na automat. Manuální nastavení ještě úplně nedávám, ale priorita času a clony skvělé. Díky všem lektorům a celému Fotoinstitut.cz

  • Pochopila jsem více techniku, ve které jsem hodně tápala. Kurz mě hodně nakopl k dalšímu sebevzdělávání a hlavně…k focení!

  • Nejvíce se mi líbila lekce praktického focení portrétu v ateliéru. Kurz mě přinutil vyzkoušet si v praxi postupy nabyté v teorii. Kvalitní kurz, kvalitní lektoři, dobrá atmosféra.

  • Líbila se mi úroveň lektorů, kteří velmi profesionálně předávali informace, proto nelze jednoznačně určit, která lekce byla nejpřínosnější. Otevřelo mi to obzory, jak pohlížet na fotografování, že to není jen clona, čas,… Celý kurz hodnotím velmi kladně, budu ho doporučovat.

  • Tento kurz focení mi dal hodně coby úplnému začátečníkovi, kterému manuální režim focení, fotografická technika a grafické editory nic neříkaly. V mém případě vidím velký posun ve způsobu focení, i když vím, že mne čeká ještě hodně práce, abych byla se svou prací maximálně spokojena.

  • Kurz portrétu s Tondou Lavrenčíkem byl vážně skvělý, plný inspirativních tipů a zkušeností. Je více než zřejmé, že Tonda svému řemeslu doslova do detailu každého stínu rozumí. Po absolvování tohoto kurzu mnohem více chápete, jak je portrétování člověka opravdovým uměním...

  • Kurz zimní krajina pod vedením Andreje Macenauera byl pro mě velmi přínosný hned z několika důvodů. Dozvěděl jsem se o nových technikách krajinářské fotografie a zajímavých metodách postprocesingu. Pokud toužíte po krásných šumavských scenérií a zároveň pěkném víkendu stráveném v nádherném Domě fotografů, tak za sebe mohu jen doporučit!:-)

  • Workshop makrofotografie s Pavlem Krásenským byl pro mne obrovským přínosem. Pavel nám během víkendu ukázal spoustu vychytávek a zlepšováků z praxe. Konkrétní ukázky práce s hmyzem a pomoc s osvětlením malých objektů pro mne byl velice inspirativní...

  • Naučili jsme se lépe ovládat náš foťák. Zážitek pro mě bylo fotit portréty v profesionálním ateliéru a také východ slunce na Chalupské slati. Bylo taky hodně legrace.

  • Expedice s FotoInstitut.cz jsou excelentní. Byla jsem už několikrát, jsou to zážitky, se kterými budu umírat. Ve Skotsku je divoká příroda, často prší. Fotky akorát pro krajináře, tedy když bys psa nevyhnal. Organizace skvělá, fotky výborné.

Akreditace školícího střediska FotoInstitut.cz

Fotografie z kurzů