Setkání fotografů proběhlo v sobotu 28.11.2015

4. 12. 2015

Letošní podzimní Setkání již tradičně nabídlo bohatý program – 18 přednášek, 7 poraden a otevřených diskuzí a celkem 22 workshopů. Doprovodný program zahrnoval 1 fotosoutěž, 2 tipovací ankety, kvalitní tisk fotografií či prezentace firem, zaměřených na portfolio produktů pro foto obory.

Setkání fotografů proběhlo v sobotu 28.11.2015

Setkání fotografů přilákalo především ty, jimž je fotografování koníčkem, ale cestu si našli i ti, pro které je fotografování obživou. Ti všichni přišli, aby zjistili, jak fotografují známí profesionálové, naučili se nové postupy, poměřili své síly ve fotosoutěži a strávili příjemný den s lidmi naladěnými na stejnou vlnu.

Rozvrh přednášek a workshopů

Nejvíce si na své přišli příznivci se zaměřením na portrét nebo akt. Podle očekávání byl největší zájem o workshopy a přednášky tří hvězdných protagonistů akce, jimiž byli Robert Vano, Lenka Hatašová a Kamil Varga. Robert se zaměřil na portrét v přirozeném světle, Lenka ukázala, jak na portrét stylizovaný a Kamil předvedl techniky Low Key a High Key. Krajináři se těšili přednášce fotografa Šumavy Andreje Macenauera na téma „Šumava zakázaná“. Andrejovy fotografie z roku 2015 zde měly premiéru. Na přednášce a workshopu Tomkiho Němce, osobního fotografa Václava Havla, bylo osvětleno téma reportážní a dokumentární fotografie. Velkému ohlasu se těšil wildlife fotograf Petr Bambousek. Na přednášce zavedl účastníky za zvířaty až na daleké Borneo a na svém workshopu předvedl pokročilé úpravy v programu na úpravu fotografií Adobe Lightroom. Makrofotograf Pavel Krásenský, který patří mezi naše přední entomology, se podělil o své nové triky na makrofotografii. Stanislav Daniš a Helena Macenauerová pozvali účastníky na fotografickou cestu kolem světa. Martin Lukeš nabídl účastníkům vyprávění o fotografování architektury a neméně zajímavá byla přednáška Ondřeje Záruby o fotografování Rally Dakar.

(kompletní program v tomto článku)

Na akci přednášela celá řada dalších fotografů a odborníků. Program přednášek probíhal ve dvou hlavních sálech (velký sál v přízemí a malý sál v prvním patře). V dalších prostorách kulturního centra se konaly jednotlivé workshopy a poradna umístěná do prostor kavárny představila 7 témat z oblasti fotografické tvorby a technických oblastí.

Fotografické soutěže

Po celou dobu konání akce se soutěžilo a každý mohl vyfotit zátiší, které si sám vytvořil a to se zapůjčeným fotoaparátem Canon. Zvítězil Tomáš Landa, na druhém místě se umístil Alex Dzurenda a na třetím Alena Chmelová. Vítězové převzali ceny z rukou ředitelky pořadatele Heleny Macenauerové a fotografa Roberta Vano.

Mistr současně na akci představil svou novou knihu s názvem „Robert Vano (fotka nemusí být ostrá)“, kterou si zájemci mohli na místě i zakoupit a nechat podepsat.

Technická část Setkání fotografů

Návštěvníci si mohli prohlédnout i nejnovější fotografickou techniku – fotoaparáty a objektivy Canon, ateliérové vybavení Fomei, profesi­onální monitory Eizo, dále software Zoner Photo Studio 18, publikace vydavatelství Zoner Press nebo fotoprodukty od společnosti Fokapo. Novou kvalitu zpracování fotografie technologií Chromira zde představila společnost Foto Riegl a fotopapíry nejvyšší kvality jste mohli vidět na stánku Ilford – výrobce fotografických materiálů. Bohatou nabídku svých služeb tu představil i generální partner akce, společnost Megapixel.

Pro účastníky bylo atraktivní možností vytištění jejich fotografií ve špičkové kvalitě za asistence odborníka, který jim pomohl i s úpravou.

Letošní akce očima návštěvníků

František Kro, účastník Setkání fotografů

„Nejvíc jsem se zajímal o portrétní workshopy. Navštívil jsem tedy Portrét v přirozeném světle Roberta Vana a Stylizovaný portrét Lenky Hatašové. Lenka Hatašová mě zaujala natolik, že jsem po jejím workshopu navštívil i její přednášku a to i na úkor jiného, již zaplaceného workshopu. Setkání fotografů je určitě zajímavá a přínosná akce pro každého fanouška fotografování a určitě jí budu navštěvovat pravidelně. Škoda jen, že nebylo možné stihnout vše, co mě zajímalo. Uvítal bych příště více stánků jak s aktuální fototechnikou, tak se softwarovými nástroji pro úpravu fotografií.“

Vladimír Bruna, účastník Setkání fotografů

„Setkání fotografů se účastním pravidelně již několik let. Chodím tam zejména kvůli přednáškám, workshopů jsem se účastnil v minulosti jen párkrát, např. na téma Zoner. Tentokrát jsem si vybíral jen z nabídky přednášek. Klasicky výborný byl Petr Bambousek, který z promítání dokáže udělat docela show, nezklamal ani Pavel Krásenský se svými hmyzáky. Mě ale nejvíc zaujal Ondřej Záruba, jehož přednáška o focení na Dakaru byla sice až poslední, ale o to zajímavější. Z technických přednášek jsem si vybral focení bleskem, kde bych se chtěl určitě zlepšit. Celkově hodnotím poslední setkání fotografů jako velmi zdařilé, objevily se nové tváře, dodržoval se časový harmonogram a jako vždy byly k dispozici i zajímavé ceny pro aktivní účastníky. Kdybych chtěl za každou cenu něco vytknout, tak mě chyběl tisk fotografií zdarma, uvítal bych širší portfolio techniky a možná by nebylo špatné, kdyby se na setkání vystavovaly vybrané fotografie účastníků fotoexpedic, třeba i jako soutěž.“

Pavla Piťhová, účastnice Setkání fotografů

„Ač mou zálibou je především krajinářská fotografie, nejvíce mě fascinovala přednáška Petra Bambouska. Tento finalista soutěže Wildlife Photographer of the Year 2015 nás uvedl do světa tropického pralesa (pro ilustraci včetně jeho zvukového záznamu) a poutavým způsobem vysvětloval, jak nacházet (není to tak jednoduché!) a fotografovat faunu tropických oblastí. Začal přípravou na expedici (aneb proč si psát seznam, když se dá vše vyfotografovat…), pokračoval volbou dopravních prostředků a ubytováním na expedici. Velmi zajímavým způsobem hovořil o pozadí vzniku fotografií ptáků, hmyzu, zvířat – kdy fotografovat, jak upravovat pozadí fotografovaných objektů, a to vše dokumentované sérií názorných fotografií. Prostě bomba. Měla jsem hned představu, jak fotoexpedice v tropech probíhá.“

Pozvánka na další ročník závěrem

Zájem účastníků o tuto akci je nadále vysoký díky komornímu prostředí a přátelské atmosféře. Její pořádání je pozitivním přínosem pro rozvoj fotografie jako oboru díky vzájemným setkáním odborné veřejnosti se špičkovými profesionály z různých oblastí fotografické tvorby. Pro příští rok je již v plánu pořadatele i partnerských

firem připravit v tradičním jarním termínu další Setkání fotografů na tradičním místě a v osvědčeném formátu.

Setkání Fotografů pořádá FotoAparát.cz a škola fotogafování FotoInstitut.cz

Generální partner: Mega­pixel, centrum digitální fotografie a společnost Canon.

Darujte
fotokurz

Dárkový poukaz na fotografický kurz k narozeninám, pod stromeček - dárek, který potěší.

  • Tenhle víkend ve mně bude ještě dlouho doznívat a myslím, že si ho budu pamatovat navždycky. Ještě jednou děkuju Robertovi, který je prostě úžasný, všem z FotoInstitutu za organizaci tohoto workshopu a skvělé zázemí a ostatním účastníkům za neopakovatelnou atmosféru

  • Nejvíce se mi líbil pobyt na Šumavě (focení - Vydra a noční focení s dlouhým časem). Práce v ateliéru taky super. Přestal jsem fotit na automat. Manuální nastavení ještě úplně nedávám, ale priorita času a clony skvělé. Díky všem lektorům a celému Fotoinstitut.cz

  • Pochopila jsem více techniku, ve které jsem hodně tápala. Kurz mě hodně nakopl k dalšímu sebevzdělávání a hlavně…k focení!

  • Nejvíce se mi líbila lekce praktického focení portrétu v ateliéru. Kurz mě přinutil vyzkoušet si v praxi postupy nabyté v teorii. Kvalitní kurz, kvalitní lektoři, dobrá atmosféra.

  • Líbila se mi úroveň lektorů, kteří velmi profesionálně předávali informace, proto nelze jednoznačně určit, která lekce byla nejpřínosnější. Otevřelo mi to obzory, jak pohlížet na fotografování, že to není jen clona, čas,… Celý kurz hodnotím velmi kladně, budu ho doporučovat.

  • Tento kurz focení mi dal hodně coby úplnému začátečníkovi, kterému manuální režim focení, fotografická technika a grafické editory nic neříkaly. V mém případě vidím velký posun ve způsobu focení, i když vím, že mne čeká ještě hodně práce, abych byla se svou prací maximálně spokojena.

  • Kurz portrétu s Tondou Lavrenčíkem byl vážně skvělý, plný inspirativních tipů a zkušeností. Je více než zřejmé, že Tonda svému řemeslu doslova do detailu každého stínu rozumí. Po absolvování tohoto kurzu mnohem více chápete, jak je portrétování člověka opravdovým uměním...

  • Kurz zimní krajina pod vedením Andreje Macenauera byl pro mě velmi přínosný hned z několika důvodů. Dozvěděl jsem se o nových technikách krajinářské fotografie a zajímavých metodách postprocesingu. Pokud toužíte po krásných šumavských scenérií a zároveň pěkném víkendu stráveném v nádherném Domě fotografů, tak za sebe mohu jen doporučit!:-)

  • Workshop makrofotografie s Pavlem Krásenským byl pro mne obrovským přínosem. Pavel nám během víkendu ukázal spoustu vychytávek a zlepšováků z praxe. Konkrétní ukázky práce s hmyzem a pomoc s osvětlením malých objektů pro mne byl velice inspirativní...

  • Naučili jsme se lépe ovládat náš foťák. Zážitek pro mě bylo fotit portréty v profesionálním ateliéru a také východ slunce na Chalupské slati. Bylo taky hodně legrace.

  • Expedice s FotoInstitut.cz jsou excelentní. Byla jsem už několikrát, jsou to zážitky, se kterými budu umírat. Ve Skotsku je divoká příroda, často prší. Fotky akorát pro krajináře, tedy když bys psa nevyhnal. Organizace skvělá, fotky výborné.

Akreditace školícího střediska FotoInstitut.cz

Fotografie z kurzů