Fotografie Týdne za 1. kvartál 2016 z naší FotoGalerie

28. 4. 2016

Opět po čase se vracíme k Fotografiím týdne za uplynulé čtvrtletí - první kvartál roku 2016. Všem, jejichž fotografie se staly Fotem týdne na naší Galerii, gratulujeme! Zeptali jsme se autorů, zda nám ke svým fotografiím chtějí říci pár slov. Galerii fotek a informace ze zákulisí jednotlivých snímků naleznete v článku.

Fotografie Týdne za 1. kvartál 2016 z naší FotoGalerie

První kvartál roku 2016, tedy měsíce leden, únor a březen, byl bohatý na vaše krásné fotografie. Každý týden pak byla jedna z těchto fotografií vybrána – a to přímo vámi, čtenáři webu FotoAparát.cz - aby se stala Fotografií týdne. Rozhoduje jen a jen vaše přízeň a hodnocení. Autorům všech fotografií, které se staly Fotografií týdne, gratulujeme!

Fotografie týdne je vybírána ze snímků v sekci Galerie, kde se také primárně zobrazuje; znát ji ale můžete také ze stránek FotoInstitut.cz nebo našeho Facebooku, kde se rovněž vaše nejlepší fotografie objevují.

V článku najdete souhrnný přehled všech fotografií týdne za I. kvartál 2016. Autory jsme také požádali, jestli nám ke své fotografii chtějí napsat pár slov – jak vznikla, jaká technika byla použita, příběh za fotografií. V případě, že ano, odpovědi si u konkrétní fotografie můžete přečíst. Všem děkujeme!

Fotografie Týdne I/2016 chronologicky:

   

Autor: Radim Spitzer 2
Název: Po bouři
Foto Týdne 4/1/2016

   

Autor: jirfren
Název: Valašský odzemek II 
Foto Týdne 11/1/2016

O fotografii: Jel jsem k Choryňským rybníkům s tím, že nafotím čejky a volavky bílé. Volavky ale zaparkovaly na ne zcela fotogenickém místě… a čejky si prostě vybrali ten den jinou louži. Už jsem uvažoval je to vzdám (ranní zlatá hodinka už byla pryč) když přiletěl vodouš a vzápětí další… a začali se po té „mé“ kaluži nahánět. Chytnout skákajícího vodouše do hledáčku na rozumnou vzdálenost není zrovna jednoduché, chytnout ale hned 2 do jednoho záběru a ještě správně zaostřit je už loterie – tím spíše že poletovali zprava doleva a tím se dramaticky měnily i světelné podmínky.. takže hodně fotek neostrých, další již relativně správně zaostřené, ale tu chybělo křídlo, tu noha, nebo byly jenom nohy:-))…  nebo to bylo už moc daleko, některé fotky s výraznými přepaly, jiné zase podexponované­..Nakonec vyšly asi 3 fotky a tahle je jedna z nich. A jsem za ně rád:-) svojí první čejku jsem pak vyfotil asi o 3 týdny později.

Technika: Foceno D810 + Tamron 150–600 (na ohnisku 420). ISO 1600, clona F7.1, čas 1/4000s, kompenzace –1/3 EV

   

Autor: krafra
Název: Červenka v zimě
Foto Týdne 25/1/2016

O fotografii: Fo­tografie byla pořízeny na zahradě - jelikož mám kladný vztah k přírodě ,tak hodně dlouho krmím ptáky v zimě a již delší dobu také přikrmuji zvěř. Čím více jsem ptákům sypal, tak jich také přibývá. Jak druhů, tak množství. Takže foceno v okolí krmítka. Fotografie „Červenka v zimě“ vznikla, když u nás poprvé zůstala přes zimu.

Technika: Pou­žívám fototechniku Canon, objektivy 200 a 400mm, někdy též TC. Všechny fotografie upravuji jak v Zoneru tak i Photoshopu.

   

Autor: jirfren
Název: je libo sršeň?
Foto Týdne 8/2/2016

O fotografii: Z fot­ky mám radost. ale ještě větší z toho, že tímto focením byly asi zachráněné mladé vlhy… Po příjezdu na lokalitu jsme našli jednu z děr, kde vlhy hnízdily, ucpanou petlahví … a s ohledem na další neklamné známky v okolí bylo jasné, že se tam konala nějaká párty pod širým nebem… Pak až nekonečné čekání na to, zda se vlhy ještě k mladým vrátí nebo ne (nevěděli jsme zda tam ta pet láhev byla přes noc nebo třeba už 4 dny). A pak přiletěly vlhy..... a pak s prvním „nášupem“ do díry…a vzápětí s dalším.. .a bylo jasné, že mlaďoši jsou při chuti. Prima pocit. Odměnou je tahle fotka :-))

Technika: Foceno D7100 + Nikkor 300 F4, ISO 400, čas 1/640s, clona F5, kompenzace 0

   

Autor: Dana Smržová
Název: Valle de la Luna
Foto Týdne 15/2/2016

O fotografii: Fotografie vznikla 30.11.2010 v pře­krásném údolí nedaleko městečka San Pedro de Atacama v Chile při naší cestě do Chile a Argentiny. Do údolí jsme vyrazili při zapadajícím sluníčku. Měli jsme však co dělat,abychom dojeli včas,protože jsme se omylem vydali jinou cestou a zajeli si přes 70 km. Nakonec jsme dojeli tak akorát,že se podařilo udělat pár snímků nádherného měsíčního údolí, mezi něž patří i tento.

Technika: Snímek je pořízen stařičkou „třistapadinou“ Canon EOS 350D, která mi zatím slouží za všech podmínek. V téměř absolutním suchu, jako zde ,kde je téměř sterilní prostředí, stejně jako ve vlhké džungli nebo arktické zimě. Zatím nezklamala a nedám na ni dopustit, i když už je mnohokrát překonaná moderními výkonnými aparáty.

Mírně jsem si pohrála jen s křivkami ve Photoshopu.

   

Autor: janča
Název: Chci vééééééééééén
Foto Týdne 22/2/2016

   

Autor: krafra
Název: Nic tu není
Foto Týdne 29/2/2016

O fotografii: Fotografie byla pořízena na zahradě – jelikož mám kladný vztah k přírodě, tak hodně dlouho krmím ptáky v zimě a již delší dobu také přikrmuji zvěř. Čím více jsem ptákům sypal, tak jich také přibývá. Jak druhů, tak množství. Takže foceno v okolí krmítka. Žluna je u nás stálým návštěvníkem i nedaleko hnízdí, ale v tom roce bylo hodně sněhu a létala téměř ně­kolikrát za den. Letos třeba jsem ji viděl jen několikrát a ani se mi ji nepodařilo vyfotit. Podle jarních námluv ale zase někde hnízdí.

Technika: Pou­žívám fototechniku Canon, objektivy 200 a 400mm, někdy též TC. Všechny fotografie upravuji jak v Zoneru tak i Photoshopu.

   

Autor: osbul
Název: ejpovice
Foto Týdne 7/3/2016

   

Autor: Taky..
Název: bez názvu
Foto Týdne 14/3/2016

   

Autor: Jiří Herink
Název: Rys ostrovid
Foto Týdne 21/3/2016

O fotografii: Fo­tografie rysa vznikla při letošní návštěvě Národního parku Bavorský les. Tato lokalita je považována za téměř identické prostředí divoce žijící fauny a

není záruka objevení zvěře. To ovšem neplatilo v době kdy se rys objevil a setrval na místě dobu k jeho zachycení při vábení své rysice. Parádní zážitek! A jen dodám: kéž by se podobný kus přírody vybudoval v naší republice!

Technika: Sice už překonaný, ale stále skvělý Nikon D300 + Nikkor 70–200/2,8 VR 2 + TC 20E III.

Konverze RAW v programu Zoner Photo Studio. Zmenšení, doostření a korekce expozice s úpravou teploty barev.

   

Autor: Petr Klaban
Název: Hájený potok (Jizerské hory) 
Foto Týdne 28/3/2016

O fotografii: Sní­mek jsem pořídil v jedno podzimní dopoledne nad obcí Bílý Potok v Jizerských horách. Vyfoceno ze stativu s použitím polarizačního filtru.

Technika: Canon EOS 70D, objektiv Canon EF-S 17–85mm f/4,0–5,6 USM IS, polarizač­ní filtr Hoya.

Upraveno v Adobe Photoshop Lightroom 5.

   

   

Darujte
fotokurz

Dárkový poukaz na fotografický kurz k narozeninám, pod stromeček - dárek, který potěší.

  • Tenhle víkend ve mně bude ještě dlouho doznívat a myslím, že si ho budu pamatovat navždycky. Ještě jednou děkuju Robertovi, který je prostě úžasný, všem z FotoInstitutu za organizaci tohoto workshopu a skvělé zázemí a ostatním účastníkům za neopakovatelnou atmosféru

  • Nejvíce se mi líbil pobyt na Šumavě (focení - Vydra a noční focení s dlouhým časem). Práce v ateliéru taky super. Přestal jsem fotit na automat. Manuální nastavení ještě úplně nedávám, ale priorita času a clony skvělé. Díky všem lektorům a celému Fotoinstitut.cz

  • Pochopila jsem více techniku, ve které jsem hodně tápala. Kurz mě hodně nakopl k dalšímu sebevzdělávání a hlavně…k focení!

  • Nejvíce se mi líbila lekce praktického focení portrétu v ateliéru. Kurz mě přinutil vyzkoušet si v praxi postupy nabyté v teorii. Kvalitní kurz, kvalitní lektoři, dobrá atmosféra.

  • Líbila se mi úroveň lektorů, kteří velmi profesionálně předávali informace, proto nelze jednoznačně určit, která lekce byla nejpřínosnější. Otevřelo mi to obzory, jak pohlížet na fotografování, že to není jen clona, čas,… Celý kurz hodnotím velmi kladně, budu ho doporučovat.

  • Tento kurz focení mi dal hodně coby úplnému začátečníkovi, kterému manuální režim focení, fotografická technika a grafické editory nic neříkaly. V mém případě vidím velký posun ve způsobu focení, i když vím, že mne čeká ještě hodně práce, abych byla se svou prací maximálně spokojena.

  • Kurz portrétu s Tondou Lavrenčíkem byl vážně skvělý, plný inspirativních tipů a zkušeností. Je více než zřejmé, že Tonda svému řemeslu doslova do detailu každého stínu rozumí. Po absolvování tohoto kurzu mnohem více chápete, jak je portrétování člověka opravdovým uměním...

  • Kurz zimní krajina pod vedením Andreje Macenauera byl pro mě velmi přínosný hned z několika důvodů. Dozvěděl jsem se o nových technikách krajinářské fotografie a zajímavých metodách postprocesingu. Pokud toužíte po krásných šumavských scenérií a zároveň pěkném víkendu stráveném v nádherném Domě fotografů, tak za sebe mohu jen doporučit!:-)

  • Workshop makrofotografie s Pavlem Krásenským byl pro mne obrovským přínosem. Pavel nám během víkendu ukázal spoustu vychytávek a zlepšováků z praxe. Konkrétní ukázky práce s hmyzem a pomoc s osvětlením malých objektů pro mne byl velice inspirativní...

  • Naučili jsme se lépe ovládat náš foťák. Zážitek pro mě bylo fotit portréty v profesionálním ateliéru a také východ slunce na Chalupské slati. Bylo taky hodně legrace.

  • Expedice s FotoInstitut.cz jsou excelentní. Byla jsem už několikrát, jsou to zážitky, se kterými budu umírat. Ve Skotsku je divoká příroda, často prší. Fotky akorát pro krajináře, tedy když bys psa nevyhnal. Organizace skvělá, fotky výborné.

Akreditace školícího střediska FotoInstitut.cz

Fotografie z kurzů