Fotografie Týdne za 2. kvartál 2016 z naší FotoGalerie

1. 8. 2016

Opět se vracíme k Fotografiím týdne za uplynulé čtvrtletí - druhý kvartál roku 2016. Všem, jejichž fotografie se staly Fotem týdne na naší Galerii, gratulujeme! Zeptali jsme se autorů, zda nám ke svým fotografiím chtějí říci pár slov.

Galerii fotek a informace ze zákulisí jednotlivých snímků naleznete v článku.

Fotografie Týdne za 2. kvartál 2016 z naší FotoGalerie

Druhý kvartál roku 2016, tedy měsíce duben, květen a červen, přinesl opět mnoho povedených Fotografií týdne. Tyto fotografie vybíráte přímo vy, čtenáři webu FotoAparát.cz. Rozhoduje jen a jen vaše přízeň a vaše hodnocení. Autorům fotografií, které se staly Fotografií týdne, gratulujeme!

Foto týdne je vybíráno ze snímků v sekci Galerie, kde se také primárně zobrazuje; znát ji ale můžete také ze stránek FotoInstitut.cz nebo našeho Facebooku, kde se rovněž vaše nejlepší fotografie objevují.

V článku najdete přehled všech fotografií týdne za II. kvartál roku 2016. Autory jsme rovněž požádali, zda nám ke své fotografii chtějí napsat pár slov – jak vznikla, jaká technika byla použita, příběh za fotografií. V případě, že ano, odpovědi si u dané fotografie můžete přečíst. Všem děkujeme!

Kdo z autorů jste nestihli své odpovědi poslat (víme, jsou prázdniny:), můžete tak stále učinit - informace k vaší fotografii rádi doplníme!

Fotografie Týdne II/2016 chronologicky:

Autor: Pavel Ouředník Foto Šumava
Název: Ráno u Želnavy 
Foto Týdne 4/4/2016


   

Autor: JosefG

Název: ledňáčci

Foto Týdne 11/4/2016


O fotografii: Led­ňáčky chodím pozorovat velmi často, vždy vás něčím překvapí, ale v dubnu, kdy fotografie vznikla se ledňáčci namlouvají. Sameček se dvoří samičce a nosí ji malé rybky, které s chutí polyká, pak většinou přichází i páření. Nikdy není zaručeno, že ledňáčci se budou před vámi dvořit a pářit, je to o hodinách pozorování a čekání. Fotka vznikla 7. dubna v 9 hodin ráno v meandru řeky Stonávka. Ledňáčci byli ode mě vzdáleni 12m.

Technika: Fotím EOS 7D Mark II, ale tato fotka byla pořízena 5D Mark II, který jsem zrovna přehodil na pevné 400 stovce Canon. Fotku jsem vyvolal v Canon Photo Profesional a následně ve Photoshopu.

   

Autor: Jiří Herink

Název: Tetřev hlušec
Foto Týdne 18/4/2016


O fotografii: Ta­to fotografie vznikla abych tak řekl spíš v editoru než ve fotoaparátu. Byla pořízena Nikonem D300 jako poslední toho dne kdy světla už bylo velmi málo a navíc tmavý objekt na sněhu… Jak to má třístovka s použitím ISO se ví, ale přesto jsem z pořízeného RAWu pokusil něco vytvořit.

Technika: Nikon D300

   

Autor: mobidick
Název: Malý neposeda 
Foto Týdne 25/4/2016


   

Autor: jirfren
Název: noční lovec
Foto Týdne 2/5/2016


   

Autor: LuMaX
Název: Rozprávková… 
Foto Týdne 16/5/2016


O fotografii: Ten­to pohľad som nosil v hlave niekoľko rokov. Mal som však viacero obmedzení. Okrem vzdialenosti aj počasie… Chcel som mať mraky, ktoré pri západe Slnka budú podsvietené, resp. sa v nich urobí „diera“. No a nakoniec vystihnúť čerešňu, keď je zakvitnutá. Konečne sa mi to ako tak podarilo – vystihnúť prienik všetkých 3 faktorov. Svetlo som však chcel mať ešte o trochu mäkššie a čerešňu len v kvete, bez lístkov, ako tá v pozadí. Bohužiaľ, príroda je silnejšia ako moja trpezlivosť :)

Technika: Pentax K-7 + Sigma 17–70mm F2.8–4 DC Macro OS HSM. Spracovanie: RAW editor, Adobe Photoshop.

   

Autor: Jaroslav Cigánik
Název: medvedica
Foto Týdne 23/5/2016


   

Autor: Jiří Míchal www.jmichal.cz
Název: Medvěd hnědý
Foto Týdne 30/5/2016


   

Autor: Montypeter
Název: Večeře při západu
Foto Týdne 6/6/2016


O fotografii: Fot­ka byla tak trochu plánovaná… Do­poledne jsem byl s dcerou u nedalekého rybníka a viděl labutí rodinku, ale světlo nebylo ideální. Pár záběrů se podařilo, ale bez světla nic moc. O pár dní později jsem se jel odpoledne projet na motorce a doufal, že při cestě domů tam zase budou a bude fajn světlo. A bylo tohle je výsledek :-)

Technika: Nikon D7200 s objektivem Tamron SP AF 70–300mm F4–5.6 Di VC USD. Bez speciální techniky. Lehce upraveno v Zoneru. Ořez, doostření a vyvážení bílé.

Mám radost, když se mi povede zachytit atmosféru z místa focení jako se to povedlo tady a můžu si domů odnést kousek té krásné přírody.
Díky všem, kdo se zastavil :-)

   

Autor: jirfren
Název: Óóó slunce… budiž vítáno .-)
Foto Týdne 13/6/2016


   

Autor: Zdenek Stránský
Název: Motýl
Foto Týdne 20/6/2016


O fotografi: fo­tografie vznikla na mé zahradě, asi 20 minut pěšky od našeho panelového sídliště. Foťák nosím stále s sebou (usnadňuje to focení) a tak jsem po spatření pěkného motýla stihl přehodit objektiv a cvaknout pár fotek na kvetoucích ostružinách. Fotka vznikla přesně v den mých 57. narozenin a tak to, že se jich pár povedlo byl takový menší dárek :)

Technika: Pentax K-50 a Tamron 90/2,8. Veškerými úpravami byl mírný ořez a doostření po zmenšení v Zoneru.

   

Autor: Michal Balada michalbalada.com
Název: … REINE …
Foto Týdne 27/6/2016


O fotografii: Fo­tografie vznikla hned během první noci na zimním workshopu na Lofotech, který tam pravidelně vedu. Jedná se o dvojexpozici, jedna fotografie s vyšším ISO na oblohu s polární září a jedna s nízkým ISO a delším expozičním časem na krajinu. Poté lepení expozic v Photoshopu, úprava kontrastu, barev, drobné retuše a potlačení šumu.

Technika: Canon 5D MkII + Sigma 20/1,4

   

_____________­________________________­________________________­_______

Fotografie týdne za 3. čtvrtletí 2016 můžete sledovat v Galerii FotoAparát.cz nebo na našem Facebooku.

Darujte
fotokurz

Dárkový poukaz na fotografický kurz k narozeninám, pod stromeček - dárek, který potěší.

  • Tenhle víkend ve mně bude ještě dlouho doznívat a myslím, že si ho budu pamatovat navždycky. Ještě jednou děkuju Robertovi, který je prostě úžasný, všem z FotoInstitutu za organizaci tohoto workshopu a skvělé zázemí a ostatním účastníkům za neopakovatelnou atmosféru

  • Nejvíce se mi líbil pobyt na Šumavě (focení - Vydra a noční focení s dlouhým časem). Práce v ateliéru taky super. Přestal jsem fotit na automat. Manuální nastavení ještě úplně nedávám, ale priorita času a clony skvělé. Díky všem lektorům a celému Fotoinstitut.cz

  • Pochopila jsem více techniku, ve které jsem hodně tápala. Kurz mě hodně nakopl k dalšímu sebevzdělávání a hlavně…k focení!

  • Nejvíce se mi líbila lekce praktického focení portrétu v ateliéru. Kurz mě přinutil vyzkoušet si v praxi postupy nabyté v teorii. Kvalitní kurz, kvalitní lektoři, dobrá atmosféra.

  • Líbila se mi úroveň lektorů, kteří velmi profesionálně předávali informace, proto nelze jednoznačně určit, která lekce byla nejpřínosnější. Otevřelo mi to obzory, jak pohlížet na fotografování, že to není jen clona, čas,… Celý kurz hodnotím velmi kladně, budu ho doporučovat.

  • Tento kurz focení mi dal hodně coby úplnému začátečníkovi, kterému manuální režim focení, fotografická technika a grafické editory nic neříkaly. V mém případě vidím velký posun ve způsobu focení, i když vím, že mne čeká ještě hodně práce, abych byla se svou prací maximálně spokojena.

  • Kurz portrétu s Tondou Lavrenčíkem byl vážně skvělý, plný inspirativních tipů a zkušeností. Je více než zřejmé, že Tonda svému řemeslu doslova do detailu každého stínu rozumí. Po absolvování tohoto kurzu mnohem více chápete, jak je portrétování člověka opravdovým uměním...

  • Kurz zimní krajina pod vedením Andreje Macenauera byl pro mě velmi přínosný hned z několika důvodů. Dozvěděl jsem se o nových technikách krajinářské fotografie a zajímavých metodách postprocesingu. Pokud toužíte po krásných šumavských scenérií a zároveň pěkném víkendu stráveném v nádherném Domě fotografů, tak za sebe mohu jen doporučit!:-)

  • Workshop makrofotografie s Pavlem Krásenským byl pro mne obrovským přínosem. Pavel nám během víkendu ukázal spoustu vychytávek a zlepšováků z praxe. Konkrétní ukázky práce s hmyzem a pomoc s osvětlením malých objektů pro mne byl velice inspirativní...

  • Naučili jsme se lépe ovládat náš foťák. Zážitek pro mě bylo fotit portréty v profesionálním ateliéru a také východ slunce na Chalupské slati. Bylo taky hodně legrace.

  • Expedice s FotoInstitut.cz jsou excelentní. Byla jsem už několikrát, jsou to zážitky, se kterými budu umírat. Ve Skotsku je divoká příroda, často prší. Fotky akorát pro krajináře, tedy když bys psa nevyhnal. Organizace skvělá, fotky výborné.

Akreditace školícího střediska FotoInstitut.cz

Fotografie z kurzů