Fotografie týdne za 3. kvartál 2016 z naší FotoGalerie

24. 10. 2016

Tradičně se formnou článku vracíme k Fotografiím týdne za uplynulé čtvrtletí - třetí kvartál 2016. Všem, jejichž fotografie se staly Fotem týdne na naší Galerii, gratulujeme! Zeptali jsme se autorů, zda nám ke svým fotografiím řeknou několik slov.

Galerii fotek a informace ze zákulisí jednotlivých snímků naleznete v článku.

Fotografie týdne za 3. kvartál 2016 z naší FotoGalerie

Třetí kvartál roku 2016, tedy měsíce červenec, srpen a září, přinesly opět množství zajímavých Fotografií týdne. Tyto fotografie vybíráte přímo vy, čtenáři FotoAparát.cz. Rozhoduje jen a pouze vaše přízeň – a vaše hodnocení. Autorům fotografií, které se staly Fotografií týdne, za celou redakci gratu­lujeme!

Foto týdne je vybíráno ze snímků v sekci webu Galerie, kde se také hlavně zobrazuje; znát ji ale můžete také ze stránek FotoInstitut.cz nebo našeho Facebooku, kde se rovněž vaše Fotografie týdne objevují.

V článku najdete přehled všech fotografií týdne za III. kvartál roku 2016. Autory jsme také požádali, jestli nám ke své fotografii chtějí napsat pár slov – jak vznikla, jaká technika byla použita, příběh za fotografií… V případě, že si našli chvilku, odpovědi si můžete přečístu dané fotografie. Všem děkujeme!

Pokud někdo z autorů nestihli své odpovědi poslat, může tak stále učinit – informace k fotografii rádi doplníme!

Fotografie Týdne III/2016 chronologicky:

   

Autor: janča
Název: Ve větru
Foto Týdne 4/7/2016

   

Autor: Robert Adamec 2
Název: Racek
Foto Týdne 11/7/2016


   

Autor: Marie Dirgová
Název: Tygr sumaterský
Foto Týdne 18/7/2016


    

Autor: Eliška Dobnerová
Název: Ranní probuzení
Foto Týdne 25/7/2016


   

Autor: Zdenek Stránský
Název: Dlouho­soska
Foto Týdne 5/8/2016


O fotografii: Fotografie vznikla na naší zahradě, kde jsem si všiml dlouhososky na odkvétající levanduli. Cvakl jsem pár fotek a z nich vybral tu nejlepší na FA. Pentax K-50 nosím sebou jako blbec pořád a všude (usnadňuje to focení) a na zahradu přidávám do brašny Tamron 90/2,8. Jinak pouze zmenšení a doostření v Zoneru.

Technika: Pentax K-50 + Tamron 90/2,8

   

Autor: Walgata
Název: Já si lítám, já si lítám… 
Foto Týdne 15/8/2016


O fotografii: Fot­ka vznikla počas tohtoročnej srnčej ruje. Vábil som srnca hlasom srnčaťa a pribehla srna, až veľmi starostlivo hľadala mláďa. Z behu zrazu začala skákať až sa mi podaril tento „letiaci“ záber. Potom sa mi ešte raz srna ukázala aj s dvomi mláďatami a znova v skoku.

Technika: Fotil som Nikonom D810 a objektívom NIKKOR 600mm f/4. Fotku som len v editore orezal.

   

Autor: Marie Dirgová
Název: Koťata
Foto Týdne 22/8/2016


O fotografii: Fot­ka byla pořízena 7. srpna večer, proti slunci. Využila jsem večerní měkké světlo. Fotila jsem koťata, která byla poprvé venku, takže o nějakém aranžování nemohla být ani řeč. Byla zvědavá a dělala si co chtěla.

Technika: Foceno aparátem Canon EOS 7D, objektiv Canon EF 70–200mm f/4L USM. Upravuji v Lightroomu, úpravy jsou nepatrné,

   

Autor: Ladislav Dzivjak
Název: Konflikt
Foto Týdne 29/8/2016


   

Autor: JosefG
Název: jespák křivozobý
Foto Týdne 6/9/2016


O fotografii: Jespák křivozobý je pořízen Canonem 7D mark II a pevnou 400, vstával jsem hodně brzo, nabíral jsem kolegu a jeli na určené místo. Ještě po tmě s čelovkami jsme došli na místo, kde jsme si lehli na karimatky, přikryli se maskovačkou a čekali na první paprsky, byl to pro mě zážitek.

Technika: Canon 7D mark II + 400mm

   

Autor: Katka Havlíčková
Název: Líné probouzení
Foto Týdne 10/9/2016


O fotografii: Fo­tografie vznikla v únoru letošního roku. Miluji východ a západ sluníčka a brzké přivstání si je většinou i odměněno… když ráno tedy nepřekvapí tmavá a deštivá obloha :-)

Technika: Byla pořízena mou první zrcadlovkou, Nikonem D3000, s nasazeným setovým objektivem od Nikonu 18–55mm f/3,5–5,6 G. Žádná speciální fototechnika použita nebyla. Dokonce ani žádné úpravy v postprocesu. To na ní bylo nejlepší. Je to čistě syrový snímek bez úprav, ale vypravující příběh jednoho zimního rána.

   

Autor: JosefG
Název: Tofana di Rozes
Foto Týdne 18/9/2016


O fotografii: Fotka z Dolomit vznikla už v roce 2011, kdy jsem používal Canon 550D a Tokinu 12–24 mm, přálo počasí a je to foto z túry nic připravené nebo vyčkané kvůli počasí,pohrál jsem si s úpravou.

Technika: Canon 550D a Tokina 12–24 mm

   

Autor: edab
Název: Strakapoud
Foto Týdne 26/9/2016


O fotografii: Fot­ka strakapouda byla pořízena 31.7.2016 při pozorování ptáků.
 

Technika: Snímek byl pořízen fotoaparátem Canon 6D, objektivem 70–200/4L IS USM, upravená vLightroom 5.7.1

_____________­________________________­________________________­_______

Fotografie týdne za 4. čtvrtletí 2016 můžete sledovat v Galerii FotoAparát.cz nebo na našem Facebooku.

Darujte
fotokurz

Dárkový poukaz na fotografický kurz k narozeninám, pod stromeček - dárek, který potěší.

  • Tenhle víkend ve mně bude ještě dlouho doznívat a myslím, že si ho budu pamatovat navždycky. Ještě jednou děkuju Robertovi, který je prostě úžasný, všem z FotoInstitutu za organizaci tohoto workshopu a skvělé zázemí a ostatním účastníkům za neopakovatelnou atmosféru

  • Nejvíce se mi líbil pobyt na Šumavě (focení - Vydra a noční focení s dlouhým časem). Práce v ateliéru taky super. Přestal jsem fotit na automat. Manuální nastavení ještě úplně nedávám, ale priorita času a clony skvělé. Díky všem lektorům a celému Fotoinstitut.cz

  • Pochopila jsem více techniku, ve které jsem hodně tápala. Kurz mě hodně nakopl k dalšímu sebevzdělávání a hlavně…k focení!

  • Nejvíce se mi líbila lekce praktického focení portrétu v ateliéru. Kurz mě přinutil vyzkoušet si v praxi postupy nabyté v teorii. Kvalitní kurz, kvalitní lektoři, dobrá atmosféra.

  • Líbila se mi úroveň lektorů, kteří velmi profesionálně předávali informace, proto nelze jednoznačně určit, která lekce byla nejpřínosnější. Otevřelo mi to obzory, jak pohlížet na fotografování, že to není jen clona, čas,… Celý kurz hodnotím velmi kladně, budu ho doporučovat.

  • Tento kurz focení mi dal hodně coby úplnému začátečníkovi, kterému manuální režim focení, fotografická technika a grafické editory nic neříkaly. V mém případě vidím velký posun ve způsobu focení, i když vím, že mne čeká ještě hodně práce, abych byla se svou prací maximálně spokojena.

  • Kurz portrétu s Tondou Lavrenčíkem byl vážně skvělý, plný inspirativních tipů a zkušeností. Je více než zřejmé, že Tonda svému řemeslu doslova do detailu každého stínu rozumí. Po absolvování tohoto kurzu mnohem více chápete, jak je portrétování člověka opravdovým uměním...

  • Kurz zimní krajina pod vedením Andreje Macenauera byl pro mě velmi přínosný hned z několika důvodů. Dozvěděl jsem se o nových technikách krajinářské fotografie a zajímavých metodách postprocesingu. Pokud toužíte po krásných šumavských scenérií a zároveň pěkném víkendu stráveném v nádherném Domě fotografů, tak za sebe mohu jen doporučit!:-)

  • Workshop makrofotografie s Pavlem Krásenským byl pro mne obrovským přínosem. Pavel nám během víkendu ukázal spoustu vychytávek a zlepšováků z praxe. Konkrétní ukázky práce s hmyzem a pomoc s osvětlením malých objektů pro mne byl velice inspirativní...

  • Naučili jsme se lépe ovládat náš foťák. Zážitek pro mě bylo fotit portréty v profesionálním ateliéru a také východ slunce na Chalupské slati. Bylo taky hodně legrace.

  • Expedice s FotoInstitut.cz jsou excelentní. Byla jsem už několikrát, jsou to zážitky, se kterými budu umírat. Ve Skotsku je divoká příroda, často prší. Fotky akorát pro krajináře, tedy když bys psa nevyhnal. Organizace skvělá, fotky výborné.

Akreditace školícího střediska FotoInstitut.cz

Fotografie z kurzů