Czech Speleo Photo 2016 - výsledky soutěže

15. 11. 2016

Tento rok proběhl již sedmý ročník fotografické soutěže speleologů, neboli jeskyňářů. Speleologická fotografie je velice specifická už prostředím, ve kterém vzniká. Takové fotografie nevídáme každý den a podmínky v jeskyních a podzemí jsou mnohdy na fotografování velmi náročné. Ať už fyzicky, nebo světelně.

Czech Speleo Photo 2016 - výsledky soutěže

Letošní porotě Czech Speleo Photo předsedal profesionální fotograf a lektor FotoInstitut.cz Antonín Lavrenčík. Dalším členem poroty byl pan Jiří Dvořák, pracovník správy KRNAP a redaktor časopisu Krkonoše – Jizerské hory. A třetím zasedajícím v porotě byl Ladislav Lahoda z CMA – společnosti pro výzkum historického podzemí, speleolog. Vyhodnocení fotosoutěže za rok 2016 proběhlo v sobotní večer 15. října na Setkání Speleologů, které se konalo v Bozkově v Libereckém kraji. Vyhlášeny byly celkem tři soutěžní kategorie. Krasová fotografie, Montanistika a historické podzemí a tématická – City a emoce v podzemí. Hlasovat mohli i přítomní diváci, díky nimž získala jedna fotografie Cenu diváků.

Czech Speleo Photo je výjimečné tím, že porota hodnotí soutěžní fotografie fyzicky v den konání akce Setkání Speleologů a v ten samý večer vyhlašuje výsledky a předává ocenění. Žádný internet, žádné hodnocení doma u počítače. Soutěžní fotografie jsou přítomny v papírové podobě, porotci nad nimi debatují s hrnkem horkého čaje v ruce. Je to výjimečná a krásná tradice. Jeskyňáři holt ví své a svých tradic se jen tak nevzdávají. Jsou to lidé s jasnou myslí, zvyklí na týmovou práci v terénu.

A nyní už pár otázek pro předsedu poroty CSP, Antonína Lavrenčíka.

Tondo, jaké to bylo porotcovat v tak specifické fotosoutěži?

Není to úplně můj žánr, ale v ateliéru je taky vychozím bodem tma a stejně tak to platí i o fotografování pod zemí. Byla to příjemná zkušenost.

Dle čeho jste soutěžní snímky hodnotil?

Jelikož jeskyňáři musí scénu sami nasvítit, hodnotili jsme práci se světlem ale i s prostorem a kompozicí. Na některých fotografiích se podařilo zachytit i neobvyklé přírodní “jevy”, ale to mi objasnili kolegové z poroty, kteří se v tomto oboru vyznají.

Bylo těžké shodnout se s ostatními členy poroty na vítězných snímcích?

Vůbec ne. Docela mě překvapilo, jak jsme si při výběru fotografií notovali.

Jaká byla účast v soutěži?

Nebyla to žádná “masovka”, ale to jsem ani nepředpokládal. Byla to komorní, ale o to příjemnější akce, alespoň z mého pohledu.

A jak se vám podzemní fotografie líbí? Láká vás zkusit si zafotit v podzemí?

Má to něco do sebe, ale raději se budu věnovat portrétům. Pod zemí a ve tmě bych se necítil úplně ve své kůži.

Co byste vzkázal fotografujícím jeskyňářům? Jak se mají připravit na další ročník fotosoutěže? Co mohou vylepšit? Na čem mají podle vás zapracovat?

Tak tady vůbec nevím, jak vám odpovědět. Poslouchal jsem na akci přednášku pana kolegy porotce Ladislava Lahody o filmování a fotografování pod zemí a vzbudila velký zájem i diskuzi. Je vidět, jak moc je to baví a to je ten nejdůležitější předpoklad pro jakékoli zlepšení obecně. Fotografování si užívejte, pokud to v sobě máte, jinak je to jen další všední rutina, která vás nikam neposune.

Děkuji za vaše odpovědi.

   

Kategorie A: Krasová fotografie

1. místo: Maciej Fryń: „Katedrála“

2. místo: Ivan Kletečka: „Welcome in Hell“

3. místo: Valerián Spusta: „Loupežnická jeskyně – Labský kaňon“

Kategorie B: Montanistika a historické podzemí

1. místo: Lukáš Falteisek: „Biologicky nepotřebná struktura“

2. místo: Radko Tásler: „Permoníci existují“

3. místo: Jaroslav Šanda: „Brčkotéka – důl Itálie“

Kategorie C: City a emoce v podzemí

1. místo: Lukáš Falteisek: „Podzemí vám dává křídla“

2. místo: Lukáš Kubičina: „Mier“

3. místo: Daniel Horáček: „Ten joint byla ale síla“

Cena diváků

Vítěz: Jaroslav Šanda: „Štola Schoepfer – Slovensko“

web fotosoutěže: http://www.czechspeleophoto.cz/

článek připravila: Soňa Lechnerová

Darujte
fotokurz

Dárkový poukaz na fotografický kurz k narozeninám, pod stromeček - dárek, který potěší.

  • Tenhle víkend ve mně bude ještě dlouho doznívat a myslím, že si ho budu pamatovat navždycky. Ještě jednou děkuju Robertovi, který je prostě úžasný, všem z FotoInstitutu za organizaci tohoto workshopu a skvělé zázemí a ostatním účastníkům za neopakovatelnou atmosféru

  • Nejvíce se mi líbil pobyt na Šumavě (focení - Vydra a noční focení s dlouhým časem). Práce v ateliéru taky super. Přestal jsem fotit na automat. Manuální nastavení ještě úplně nedávám, ale priorita času a clony skvělé. Díky všem lektorům a celému Fotoinstitut.cz

  • Pochopila jsem více techniku, ve které jsem hodně tápala. Kurz mě hodně nakopl k dalšímu sebevzdělávání a hlavně…k focení!

  • Nejvíce se mi líbila lekce praktického focení portrétu v ateliéru. Kurz mě přinutil vyzkoušet si v praxi postupy nabyté v teorii. Kvalitní kurz, kvalitní lektoři, dobrá atmosféra.

  • Líbila se mi úroveň lektorů, kteří velmi profesionálně předávali informace, proto nelze jednoznačně určit, která lekce byla nejpřínosnější. Otevřelo mi to obzory, jak pohlížet na fotografování, že to není jen clona, čas,… Celý kurz hodnotím velmi kladně, budu ho doporučovat.

  • Tento kurz focení mi dal hodně coby úplnému začátečníkovi, kterému manuální režim focení, fotografická technika a grafické editory nic neříkaly. V mém případě vidím velký posun ve způsobu focení, i když vím, že mne čeká ještě hodně práce, abych byla se svou prací maximálně spokojena.

  • Kurz portrétu s Tondou Lavrenčíkem byl vážně skvělý, plný inspirativních tipů a zkušeností. Je více než zřejmé, že Tonda svému řemeslu doslova do detailu každého stínu rozumí. Po absolvování tohoto kurzu mnohem více chápete, jak je portrétování člověka opravdovým uměním...

  • Kurz zimní krajina pod vedením Andreje Macenauera byl pro mě velmi přínosný hned z několika důvodů. Dozvěděl jsem se o nových technikách krajinářské fotografie a zajímavých metodách postprocesingu. Pokud toužíte po krásných šumavských scenérií a zároveň pěkném víkendu stráveném v nádherném Domě fotografů, tak za sebe mohu jen doporučit!:-)

  • Workshop makrofotografie s Pavlem Krásenským byl pro mne obrovským přínosem. Pavel nám během víkendu ukázal spoustu vychytávek a zlepšováků z praxe. Konkrétní ukázky práce s hmyzem a pomoc s osvětlením malých objektů pro mne byl velice inspirativní...

  • Naučili jsme se lépe ovládat náš foťák. Zážitek pro mě bylo fotit portréty v profesionálním ateliéru a také východ slunce na Chalupské slati. Bylo taky hodně legrace.

  • Expedice s FotoInstitut.cz jsou excelentní. Byla jsem už několikrát, jsou to zážitky, se kterými budu umírat. Ve Skotsku je divoká příroda, často prší. Fotky akorát pro krajináře, tedy když bys psa nevyhnal. Organizace skvělá, fotky výborné.

Akreditace školícího střediska FotoInstitut.cz

Fotografie z kurzů