LADAK - ÚDOLÍ NUBRA PŘES SEDLO KHARDUNG LA

30. 8. 2017

Ladak je vysokohorská oblast ležící na severu Indie. Obklopena je nejvyššími pohořími světa jakými jsou Himálaj, Karákóram nebo Zanskar, a tak se tu pohybujete ve výšce 3500 metrů a výše. Do údolí Nubra, kam se dnes vydáme, je nutné povolení, jedná se o oblast sousedící přímo s Pákistánem.

LADAK - ÚDOLÍ NUBRA PŘES SEDLO KHARDUNG LA

Klášter Tsemo v Leh je obklopen himálajskými vrcholy

Do Ladaku se nejčastěji cestuje letecky vnitrostání linkou z Dillí do hlavního města Leh. Letět se musí už v ranních hodinách, pohled ale stojí zato! Po pravé straně hradba Himálají, nalevo Zanskar. Letiště v Leh patří mezi ty nebezpečné, trefit se na přistání uprostřed himálajských vrcholků, to umí jen speciálně vyškolení piloti. Problém však může způsobit nepřízeň počasí, třeba mlha. A tak počítejte už dopředu s tím, že nemusíte dodržet váš letový řád na den. 

O Ladakhu více v minulém díle: LADAK – JEZERA A NOČNÍ FOTOGRAFIE VYSOKÝCH HOR

Údolí Nubra směrem k Pákistánu

V červnu 2015 jsme kvůli mlze nemohli z Leh odletět. Letadlo vyslané z Dillí kroužilo půl hodiny nad himálajskými vrcholky obklopující Leh, a poté bylo nuceno vrátit se zpět. Následující den nám vypravili speciální letadlo, návrat jsme tedy o den posunuli. Největší problém znamenalo přebukovat navazující lety z Dillí do Bruselu a z Bruselu až do Prahy, protože v Lehu nám nefungoval ani signál GSM, ani internet. Díky pomoci místní ladacké rodiny se nám po menších útrapách posun všech našich navazujících letů o jeden den povedl.

Písečné duny v údolí Nubra  obklopené sedmitisícovkami pohoří Karákóram

Poslední dobou v Ladaku mezi turisty převážují Indové. „Všichni jedou do údolí Nubra a k jezeru Pangong“, nám říká Tsering a pokračuje: „Cesta do Nubry je za kopcem, vede jen přes jedno sedlo, zato nejvyšší motorové sedlo na světě, přes Khardung La (cca 5 359 m)“. Není výjimkou, že přejezd přes sedlo je v červenci, u­prostřed hlavní sezony, uzavřený. Nejčastějším důvodem je sněhová kalamita. V červnu 2015, když jsme se vraceli z údolí Nubra do Leh, spadla na severní straně Khardung La sněhová lavina. Bylo velmi obtížné velký sráz přes napadaný sníh a zmrzlou silnici přejet. Zkušení řidiči pomáhali méně zkušeným, každý, kdo uměl, se zapojil, nikdo nenadával. Po třech hodinách čekání v koloně jsme dorazili do sedla, kde jsme úspěch oslavili vrcholovkou.


Před návratem přes sedlo Khardung La spadla sněhová lavina

Nubra údolí leží zhruba 120 kilometrů od Leh. U kláštera Diskit mu dominuje 32 metrů vysoká socha budoucího Buddhy Maitreya s pohledem do údolí směrem k Pákistánu. Paradoxně, poté, co překonáte zasněžené sedlo Khardung La, ocitnete se během pár hodin mezi velbloudy a písečnými dunami, v pouštní oblasti Nubra, která je unikátně oklopená sedmitisícovkami Karákóram. 

Buddha Maitreya s pohledem do údolí Nubra směrem k Pákistánu

Třetím nejvyšším pohořím po Himálaji a Karákóram je v Ladaku Zanskar. Pohoří, kde se dá skvěle trekovat, tedy uskutečnit několikadenní přechody. My jsme si naplánovali jízdu do vesničky Chilling, kde můžete pozorovat ladacké kováře v akci. Cesta z Leh vede nejprve po asfaltce podél řeky Indus, pak se změní v prašnou a nerovnou cestu podél řeky Zanskar. 

Soutok řek Indus a Zanskar 

(Indus nejprve zelený se po soutoku změní na zakalený hnědý)

Z důvodu eroze skal jsme naši cestu podél řeky Zanskar museli přerušit

Letos v červnu jsme do Chillingu nakonec nedojeli. Silnici sice stále upravují a rozšiřují, přesto tu eroze skal způsobuje nemalá překvapení. Jako náhradu jsme pozorovali, jak tu z hlíny ručně vyrábějí cihly. Mají štěstí, že Ladak leží v monzunovém stínu a moc tu neprší.

Cihly se vyrábějí ručně z hlíny, přidává se voda z řeky. Proti dešti odolné nejsou.

Na práci sem přicházejí Indové z chudého státu Bihár, jinde jsme potkávali i Nepálce. Pracují za minimální odměnu, často jen za stravu.

Bihárci, kteří sem přicházejí za prací, mají skromné bydlení, často přímo u silnice.

Cestou zpět jsme ještě stihli u Shanti stúpy v Leh neobyčejný západ. Slunce zapadalo za himálajské vrcholky a obloha se zabarvila jakoby ji ozářila červená polární záře. Buddhistickou Shanti stúpu postavili v Leh japonští mniši na oslavu světového míru.


Západ slunce z japonské Shanti stupy v Leh

Jullay Tsering, Jullay Dolma, Jullay Loden, Jullay Ladak… jednou se zase vrátíme.


Poznámka: 

Jullay (čti: „džulé“) znamená v Ladakhu pozdrav ve smyslu „Dobrý den“ nebo „Na shledanou“, podobně jako „namasté“ v Nepálu. 

Darujte
fotokurz

Dárkový poukaz na fotografický kurz k narozeninám, pod stromeček - dárek, který potěší.

  • Tenhle víkend ve mně bude ještě dlouho doznívat a myslím, že si ho budu pamatovat navždycky. Ještě jednou děkuju Robertovi, který je prostě úžasný, všem z FotoInstitutu za organizaci tohoto workshopu a skvělé zázemí a ostatním účastníkům za neopakovatelnou atmosféru

  • Nejvíce se mi líbil pobyt na Šumavě (focení - Vydra a noční focení s dlouhým časem). Práce v ateliéru taky super. Přestal jsem fotit na automat. Manuální nastavení ještě úplně nedávám, ale priorita času a clony skvělé. Díky všem lektorům a celému Fotoinstitut.cz

  • Pochopila jsem více techniku, ve které jsem hodně tápala. Kurz mě hodně nakopl k dalšímu sebevzdělávání a hlavně…k focení!

  • Nejvíce se mi líbila lekce praktického focení portrétu v ateliéru. Kurz mě přinutil vyzkoušet si v praxi postupy nabyté v teorii. Kvalitní kurz, kvalitní lektoři, dobrá atmosféra.

  • Líbila se mi úroveň lektorů, kteří velmi profesionálně předávali informace, proto nelze jednoznačně určit, která lekce byla nejpřínosnější. Otevřelo mi to obzory, jak pohlížet na fotografování, že to není jen clona, čas,… Celý kurz hodnotím velmi kladně, budu ho doporučovat.

  • Tento kurz focení mi dal hodně coby úplnému začátečníkovi, kterému manuální režim focení, fotografická technika a grafické editory nic neříkaly. V mém případě vidím velký posun ve způsobu focení, i když vím, že mne čeká ještě hodně práce, abych byla se svou prací maximálně spokojena.

  • Kurz portrétu s Tondou Lavrenčíkem byl vážně skvělý, plný inspirativních tipů a zkušeností. Je více než zřejmé, že Tonda svému řemeslu doslova do detailu každého stínu rozumí. Po absolvování tohoto kurzu mnohem více chápete, jak je portrétování člověka opravdovým uměním...

  • Kurz zimní krajina pod vedením Andreje Macenauera byl pro mě velmi přínosný hned z několika důvodů. Dozvěděl jsem se o nových technikách krajinářské fotografie a zajímavých metodách postprocesingu. Pokud toužíte po krásných šumavských scenérií a zároveň pěkném víkendu stráveném v nádherném Domě fotografů, tak za sebe mohu jen doporučit!:-)

  • Workshop makrofotografie s Pavlem Krásenským byl pro mne obrovským přínosem. Pavel nám během víkendu ukázal spoustu vychytávek a zlepšováků z praxe. Konkrétní ukázky práce s hmyzem a pomoc s osvětlením malých objektů pro mne byl velice inspirativní...

  • Naučili jsme se lépe ovládat náš foťák. Zážitek pro mě bylo fotit portréty v profesionálním ateliéru a také východ slunce na Chalupské slati. Bylo taky hodně legrace.

  • Expedice s FotoInstitut.cz jsou excelentní. Byla jsem už několikrát, jsou to zážitky, se kterými budu umírat. Ve Skotsku je divoká příroda, často prší. Fotky akorát pro krajináře, tedy když bys psa nevyhnal. Organizace skvělá, fotky výborné.

Akreditace školícího střediska FotoInstitut.cz

Fotografie z kurzů