V sobotu 16.9.2017 proběhl 7. Šumavský FotoMaraton

18. 9. 2017

Již posedmé se v Kašperských Horách sešli soutěživí fotografové, aby se zúčastnili Šumavského FotoMaratonu. Cílem soutěže je nafotit za 5 hodin 5 témat v zadaném pořadí. Komu se to povede nejlépe, vyhrává. Oceněno bylo deset nejlepších a jeden snímek získal cenu poroty. V rámci FotoMaratonu proběhly také zajímavé přednášky fotografů: Roberta Vano a Andreje Macenauera. V článku najdete reportáž z akce i vítězné snímky!

V sobotu 16.9.2017 proběhl 7. Šumavský FotoMaraton

FotoMaraton se každoročně koná v Praze, Brně a Kašperských Horách. Právě ten poslední jmenovaný proběhl uplynulý víkend v sobotu 16. září 2017 a i přes nepřízeň počasí se sešlo mnoho soutěžících či návštěvníků fotografických přednášek.

FotoMaraton pořádal FotoAparát.cz, Fo­toInstitut.czCentrum FotoŠkoda. Generálním partnerem byla firma Olympus.

Ráno všichni soutěžící dostali zadaná témata – ta se vždy dozví až na startu a mají na jejich zpracování maximálně 5 hodin. Letošní témata byla:

  1. V lese
  2. Překvapení
  3. Starobylý
  4. Kouzlo okamžiku
  5. Naruby

Trik je ovšem v tom, že tato témata je nutné fotit postupně, nikoliv jak se komu zlíbí; pěkně od prvního po poslední. Fotky také nesmíte řadit ani upravovat v počítači. Po uplynutí soutěžního času prostě přinesete kartu a na ní pouze ty správné snímky. Karta i snímky vám samozřejmě zůstanou :-)

Na ty už se těší komise, která má nelehký úkol vybrat deset soutěžících, kteří témata zvládli nejlépe. Jeden snímek dostal ocenění „cena poroty“. Vítěze a jejich snímky najdete na konci článku!

Mezitím si účastníci FotoMaratonu mohli užít program fotografických přednášek – letošní témata byla:

  • Andrej Macenauer: Buddhistický Bhútán
  • Robert Vano: Memories

Počasí v sobotu sice nevypadalo úplně nejlépe, ale nakonec se sešly skvělé snímky – trochu uplakaný den přál hrátkám s kapičkami, odrazy či deštníky. Také mu soutěžící mohou zpětně poděkovat za dramatický opar nad šumavskými vrchy!

Po přednáškách následovalo samotné slavnostní vyhlášení vítězů. Soutěžící na hodnocených místech přebrali ceny z rukou ředitelky FotoInstitut.cz Heleny Macenauerové, Andreje Macenauera a Roberta Vano. Cenou za 1. místo byl fotoaparát Olympus TG-5. Jde o odolný přístroj, se kterým můžete i pod vodu!

Na dalších místech vítězové obdrželi ceny od FotoInstitut.cz (fotografický kurz), nakladatelství Omega Publishing (Digitální Foto magazín) a Czech Press Group (časopis Už víš proč?), společnosti Fomei (odraznou fotografickou desku), Zoner Software (program Zoner Photo studio X) a Zoner Press (zajímavé fotografické publikace).

Všichni vítězové také obdrželi hodnotnou poukázku na služby spolupořadate­le soutěže, firmy Centrum FotoŠkoda. Cenou poroty pak byla kniha Roberta Vano – Memories.  

Výherci samozřejmě dostali i diplom, který jim vlastnoručně podepsal mistr Robert Vano.

Zoner Photo Studio logo

Informace o dalších FotoMaratonech (Praha, Brno, Šumava) najdete na webu www.fotomaratony.cz nebo na Facebooku FotoMaratonů.

Nyní se podíváme na vítězné fotografie, začneme od vítěze na 1. místě (řazení témat: V lese, Přek­vapení, Staro­bylý, Kouzlo okamžiku, Naru­by):

1. Místo: Vlasta Štochlová

2. Místo: Jan Linhart

3. Místo: Michal Přibyl

4. Místo: Miroslav Sekyra

5. Místo: Martin Červený

6. Místo: Romana Freiberková

7. Místo: Jan Šejba

8. Místo: Radek Karlík

9. Místo: Daniel Benák

10. Místo: Radka Brandová

Cena poroty: Kateřina Přibylová

Pořadí na dalších místech:

6, 5, 7, 41, 4­4, 21, 26, 13, 16, 22, 4­8, 84, 8, 4, 6­1, 86, 45, 28, 82, 18, 5­0, 2, 19, 25, 30, 83, 10­1, 1, 4, 11, 2­0, 23, 46, 49, 42, 27, 6­2, 63, 90, 87, 3, 29, 10­2, 85, 24, 52, 88, 89, 103, 32, 31, 104, další startovní čísla neodevzdala či nesplnila zadání.

   

Darujte
fotokurz

Dárkový poukaz na fotografický kurz k narozeninám, pod stromeček - dárek, který potěší.

  • Tenhle víkend ve mně bude ještě dlouho doznívat a myslím, že si ho budu pamatovat navždycky. Ještě jednou děkuju Robertovi, který je prostě úžasný, všem z FotoInstitutu za organizaci tohoto workshopu a skvělé zázemí a ostatním účastníkům za neopakovatelnou atmosféru

  • Nejvíce se mi líbil pobyt na Šumavě (focení - Vydra a noční focení s dlouhým časem). Práce v ateliéru taky super. Přestal jsem fotit na automat. Manuální nastavení ještě úplně nedávám, ale priorita času a clony skvělé. Díky všem lektorům a celému Fotoinstitut.cz

  • Pochopila jsem více techniku, ve které jsem hodně tápala. Kurz mě hodně nakopl k dalšímu sebevzdělávání a hlavně…k focení!

  • Nejvíce se mi líbila lekce praktického focení portrétu v ateliéru. Kurz mě přinutil vyzkoušet si v praxi postupy nabyté v teorii. Kvalitní kurz, kvalitní lektoři, dobrá atmosféra.

  • Líbila se mi úroveň lektorů, kteří velmi profesionálně předávali informace, proto nelze jednoznačně určit, která lekce byla nejpřínosnější. Otevřelo mi to obzory, jak pohlížet na fotografování, že to není jen clona, čas,… Celý kurz hodnotím velmi kladně, budu ho doporučovat.

  • Tento kurz focení mi dal hodně coby úplnému začátečníkovi, kterému manuální režim focení, fotografická technika a grafické editory nic neříkaly. V mém případě vidím velký posun ve způsobu focení, i když vím, že mne čeká ještě hodně práce, abych byla se svou prací maximálně spokojena.

  • Kurz portrétu s Tondou Lavrenčíkem byl vážně skvělý, plný inspirativních tipů a zkušeností. Je více než zřejmé, že Tonda svému řemeslu doslova do detailu každého stínu rozumí. Po absolvování tohoto kurzu mnohem více chápete, jak je portrétování člověka opravdovým uměním...

  • Kurz zimní krajina pod vedením Andreje Macenauera byl pro mě velmi přínosný hned z několika důvodů. Dozvěděl jsem se o nových technikách krajinářské fotografie a zajímavých metodách postprocesingu. Pokud toužíte po krásných šumavských scenérií a zároveň pěkném víkendu stráveném v nádherném Domě fotografů, tak za sebe mohu jen doporučit!:-)

  • Workshop makrofotografie s Pavlem Krásenským byl pro mne obrovským přínosem. Pavel nám během víkendu ukázal spoustu vychytávek a zlepšováků z praxe. Konkrétní ukázky práce s hmyzem a pomoc s osvětlením malých objektů pro mne byl velice inspirativní...

  • Naučili jsme se lépe ovládat náš foťák. Zážitek pro mě bylo fotit portréty v profesionálním ateliéru a také východ slunce na Chalupské slati. Bylo taky hodně legrace.

  • Expedice s FotoInstitut.cz jsou excelentní. Byla jsem už několikrát, jsou to zážitky, se kterými budu umírat. Ve Skotsku je divoká příroda, často prší. Fotky akorát pro krajináře, tedy když bys psa nevyhnal. Organizace skvělá, fotky výborné.

Akreditace školícího střediska FotoInstitut.cz

Fotografie z kurzů