Fotografie týdne za 3. kvartál 2017 z naší FotoGalerie

15. 11. 2017

Tradičně se formou článku vracíme k Fotografiím týdne za uplynulé čtvrtletí - třetí kvartál 2017. Všem, jejichž fotografie se staly Fotem týdne na naší Galerii, gratulujeme! Zeptali jsme se autorů, zda nám ke svým fotografiím řeknou několik slov.

Podle úspěšnosti na Facebooku jsme vybrali také 3 nejlepší fotografie měsíce.

Galerii fotek a informace ze zákulisí jednotlivých snímků naleznete v článku.

Fotografie týdne za 3. kvartál 2017 z naší FotoGalerie

Třetí kvartál roku 2017, tedy měsíce červenec, srpen a září, přinesly opět množství zajímavých Fotografií týdne. Tyto fotografie vybíráte přímo vy, čtenáři FotoAparát.cz. Rozhoduje jen a pouze vaše přízeň – a vaše hodnocení. Autorům fotografií, které se staly Fotografií týdne, za celou redakci gratulujeme!

Foto týdne je vybíráno ze snímků v sekci webu Galerie, kde se také hlavně zobrazuje; znát ji ale můžete také ze stránek FotoInstitut.cz nebo našeho Facebooku, kde se rovněž vaše Fotografie týdne objevují.

Nově z Fotografií týdne vybíráme i nejlepší fotografie měsíce podle úspěšnosti na Facebooku.

V článku najdete přehled všech fotografií týdne za 3. kvartál roku 2017. Autory jsme také požádali, jestli nám ke své fotografii chtějí napsat pár slov – jak vznikla, jaká technika byla použita, příběh za fotografií… V případě, že si našli chvilku, odpovědi si můžete přečíst u dané fotografie. Všem děkujeme!

Pokud někdo z autorů nestihl své odpovědi poslat, může tak stále učinit – informace k fotografii rádi doplníme!

Autor: Martina D
Název: lišák
Foto týdne 3/7/2017

(c)Martina Dankova

O fotografii: Fotka vznikla při focení s Jiřím Míchalem. Upraveno v editoru jen při zmenšení na požadovanou velikost.

Technika: Nikon D3000

Autor: Tomáš Tisoň
Název: Brázdy
Foto týdne 10/7/2017

O fotografii: Fo­tografie vznikla na jaře letošního roku. Toto místo jsem měl již dopředu vyhlédnuté a kompozici vymyšlenou. Nejlepší podmínky pro pořízení tohoto snímku se zdála být večerní zlatá hodinka. A protože to tam nemám daleko, počasí jsem hlídal pohledem z okna. Plující mraky a sem tam vykukující slunce bylo to, na co jsem čekal.

Technika: Nikon D7000, Sigma 10–20 f/4,0–5,6 EX DC HSM, stativ, filtr ND 1000×, dálková spoušť

Autor: Zálicha
Název: Liščí šarvátky při západu
Foto týdne 17/7/2017

Autor: Jan Šmíd
Název: Cestou necestou
Foto týdne 24/7/2017

Autor: JosefG
Název: posed u vody
Foto týdne 31/7/2017 a Foto měsíce července

Autor: JosefG
Název: Orobinec širokolistý
Foto týdne 7/8/2017

O fotografii: Ledňáček je moje srdcovka. Fotek, kdy sedí na větvičce, mám spousty, proto jsem se rozhodl, zda by sedl i na takový orobinec. U vody jsem jeden usekl, zapíchl do země v místě, kde nejraději ledňáček usedá, a čekal …No nakonec přiletěl …Každá fotka z volné přírody se musí vysedět.

Autor: Patrik Staněk
Název: Tygr Ussurijský
Foto týdne 14/8/2017

O fotografii: Fo­tografie vznikla v lesích na Vysočině s tygrem v lidské péči.

Technika: Nikon D810 + Nikon 300mm f2.8 VRII. Fo­tografie byla upravováno v postprodukci ve Photoshopu.

Autor: Daniel K.
Název: Kosí dáma
Foto týdne 21/8/2017

O fotografii: Tes­toval jsem před domem nový objektiv co jsem si pořídil (Tamron 150–600mm). Je to vlastně první fotka, co jsem s ním pořídil. Žádná speciální technika nebyla použita, klasicky foceno do RAW a následná úprava v editoru.

Autor: Jan Šmíd
Název: Brána do pekla
Foto týdne 28/8/2017 a Foto měsíce srpna

Autor: Helena Bartošová
Název: Fotograf
Foto týdne 4/9/2017 a Foto měsíce září

O fotografii: Vznikla v březnu 2016 při západu slunce ve východní části Islandu. Fotografie byla upravena nejdříve v Lightroomu, poté lokální úpravy ve Photoshopu (zejména přidání kontrastu do světlých částí snímku pomocí nástroje Křivky).

Technika: Zrcadlovka Pentax K-3, objektiv Pentax DA 15mm. Byl použit přechodový filtr Lee 0,9 soft.

Autor: Míla.V.
Název: Modrásek v protisvětle..
Foto týdne 11/9/2017

O fotografii: Mo­týlky fotím moc ráda, nehoním je po louce, sednu si, čekám a pozoruji. Často mně sednou na hlavu, nebo nataženou ruku a přestávají se bát. Tohle bylo takové mrně, z ruky slétlo na květ a předvádělo se. Zřejmě se kochalo zapadajícím sluníčkem stejně jako já..

Technika: Poří­zeno DMC-FZ200, priorita clony, f-4.5, 1/80 sek., ISO-320, 23 mm. U fotografie je jen srovnána bílá, trochu kontrast, přepal.

Autor: Vendy Felixová
Název: Rosnička zelená
Foto týdne 18/9/2017

O fotografii: Rosničku zelenou jsem fotila na začátku září. Našla jsem ji při svých toulkách kolem vody, vyhřívala se v poledním sluníčku na pcháči. Pokaždé, když rosničku potkám, mám velkou radost. Nestává se to často, je malinká a lehce přehlédnutelná. 

Technika: Foceno Canonem EOS 7Mark II a Sigmou 150mm

Autor: Eduard Žákovic
Název: smrť v perlách
Foto týdne 25/9/2017

Darujte
fotokurz

Dárkový poukaz na fotografický kurz k narozeninám, pod stromeček - dárek, který potěší.

  • Tenhle víkend ve mně bude ještě dlouho doznívat a myslím, že si ho budu pamatovat navždycky. Ještě jednou děkuju Robertovi, který je prostě úžasný, všem z FotoInstitutu za organizaci tohoto workshopu a skvělé zázemí a ostatním účastníkům za neopakovatelnou atmosféru

  • Nejvíce se mi líbil pobyt na Šumavě (focení - Vydra a noční focení s dlouhým časem). Práce v ateliéru taky super. Přestal jsem fotit na automat. Manuální nastavení ještě úplně nedávám, ale priorita času a clony skvělé. Díky všem lektorům a celému Fotoinstitut.cz

  • Pochopila jsem více techniku, ve které jsem hodně tápala. Kurz mě hodně nakopl k dalšímu sebevzdělávání a hlavně…k focení!

  • Nejvíce se mi líbila lekce praktického focení portrétu v ateliéru. Kurz mě přinutil vyzkoušet si v praxi postupy nabyté v teorii. Kvalitní kurz, kvalitní lektoři, dobrá atmosféra.

  • Líbila se mi úroveň lektorů, kteří velmi profesionálně předávali informace, proto nelze jednoznačně určit, která lekce byla nejpřínosnější. Otevřelo mi to obzory, jak pohlížet na fotografování, že to není jen clona, čas,… Celý kurz hodnotím velmi kladně, budu ho doporučovat.

  • Tento kurz focení mi dal hodně coby úplnému začátečníkovi, kterému manuální režim focení, fotografická technika a grafické editory nic neříkaly. V mém případě vidím velký posun ve způsobu focení, i když vím, že mne čeká ještě hodně práce, abych byla se svou prací maximálně spokojena.

  • Kurz portrétu s Tondou Lavrenčíkem byl vážně skvělý, plný inspirativních tipů a zkušeností. Je více než zřejmé, že Tonda svému řemeslu doslova do detailu každého stínu rozumí. Po absolvování tohoto kurzu mnohem více chápete, jak je portrétování člověka opravdovým uměním...

  • Kurz zimní krajina pod vedením Andreje Macenauera byl pro mě velmi přínosný hned z několika důvodů. Dozvěděl jsem se o nových technikách krajinářské fotografie a zajímavých metodách postprocesingu. Pokud toužíte po krásných šumavských scenérií a zároveň pěkném víkendu stráveném v nádherném Domě fotografů, tak za sebe mohu jen doporučit!:-)

  • Workshop makrofotografie s Pavlem Krásenským byl pro mne obrovským přínosem. Pavel nám během víkendu ukázal spoustu vychytávek a zlepšováků z praxe. Konkrétní ukázky práce s hmyzem a pomoc s osvětlením malých objektů pro mne byl velice inspirativní...

  • Naučili jsme se lépe ovládat náš foťák. Zážitek pro mě bylo fotit portréty v profesionálním ateliéru a také východ slunce na Chalupské slati. Bylo taky hodně legrace.

  • Expedice s FotoInstitut.cz jsou excelentní. Byla jsem už několikrát, jsou to zážitky, se kterými budu umírat. Ve Skotsku je divoká příroda, často prší. Fotky akorát pro krajináře, tedy když bys psa nevyhnal. Organizace skvělá, fotky výborné.

Akreditace školícího střediska FotoInstitut.cz

Fotografie z kurzů