Výstava Dima Zverev "Moskva a Moskvané"

5. 7. 2018

Ode dneška až do 12. srpna můžete shlédnout v Praze výstavu předního ruského fotografa Dimy Zvereva: Moskva a Moskvané. Dimova tvorba je charakteristická citlivou kompozicí a dokonalou souhrou světla a stínů. Na vystavených fotografiích Dima zachycuje běžné obyvatele Moskvy na charakteristickém tamním pozadí architektury města, vše v klasické černobílé formě na 80ti velkoformátových snímcích.

Výstava Dima Zverev "Moskva a Moskvané"

Dima Zverev: Час-пик в метро (Špička v metru)

Dmitry (Dima) Zverev patří mezi nejvýznamější ruské fotografy současnosti. V Klášteře Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí v Praze můžete až do 12-tého srpna 2018 navštívit jeho výstavu Moskva a Moskvané. 

Výstavu pořádá Česká federace fotografického umění ve spolupráci s vydavatelstvím PhotoArt. Vernisáž uvedl ve středu 4-tého července profesionální fotograf Garik Avanesian.


Využili jsme toho, že autor byl na vernisáži přítomen osobně a položili mu pár otázek.

Dimo, máš tu nějakou fotografii, která je tvá nejoblíbenější?

„Všechny tady jsou mé oblíbené. Asi nejraději mám fotografie, které musím dopředu promyslet, provést určitý průzkum, najít ten správný nápad…čím mi dá fotografie víc práce, tím ji mám raději (smích).“ A přivedl nás k fotografii, na které je socha prvního kosmonauta Gagarina na pozadí kouřící továrny. Pořídil ji, když venku bylo mínus třicet stupňů a kouř z komínů vlastně není skutečný kouř, ale je to horká pára. za velikého mrazu. Také továrna za sochou je ve skutečnosti velmi daleko, takže je podezříván, že to musí být koláž. Ale povedlo se díky světlu, místu, kde stál a dlouhému ohnisku (zhruba 200mm) a nakonec vybral ze stovky pořízených snímků tento jeden. Víc takových nebylo.

Dima Zverev: Памятник Гагарину и трубы ТЭЦ-20 (Památník Gagarina a komíny TEC-20)

Dimo, když mluvíš o koláži, máme také podezření u jedné fotografie, kterou jsme viděli na tvém facebookovém profilu. Je skládaná z více snímků?

„Koláže nedělám. Zachycuji situaci takovou, jaká je. Hledám zajímavá místa, využívám především  světlo. Toto je odraz „manekýna“ ve výloze. Velkou roli tu hraje světlo.“ 

A my na velkoformátovém tisku najednou vidíme větší kresbu proti facebookovému zobrazení. 

Dima Zverev: Окна ГУМа (Výlohy GUMu)

Tento bělovlasý muž nás velmi zaujal. Je to aranžované?

„Neznám toho pána. Věděl jsem, že tento přechod je velmi dobré místo. Jen jsem nevěděl KDY? JAK? ODKUD?… Ale když tu strávíš hodiny, pak se jeden snímek povede.“

Dima Zverev: Переход в Выхино (Přechod ve Vychuno)

Hodně používáš vodu a časy na hraně udržitelnosti z ruky. Fotíš ze stativu?

Většinou fotím z ruky. Používám Olympus E-M1 Mark II, který má výbornou stabilizaci, proto ty trochu delší časy. Samozřejmě pro hodně dlouhé expozice stativ používám.

Dima Zverev: Жара в Москве. Купание в фонтанах на Манежной (Vedro v Moskvě. Koupání ve fontáně na Maněžnoj)

Dima Zverev: Смена караула у Вечного огня (Střídání stráží u věčného ohně)

Dima Zverev: Фонтаны парка Музеон (Fontány parku Muzeon)

Upravuješ své fotografie? Máš nějaký systém na vybírání té nejlepší?

Moje fotografie jsou takové, jak je vidím. Fotografie počítačově nepřetvářím. Výběr nejlepší se snažím neoddalovat, a tak někdy vybírám už u oběda. 

Dima Zverev: Под мостом на закате (Pod mostem…)

A závěrečná otázka. Jak jsi tu dlouho a jak na tebe Praha působí?

Jsem tu týden. Praha je proti Moskvě poklidná, taková pohodová. Jsem rád, že tu můžu mít výstavu v prostorách, kde vystavovali Salgado nebo McCurry.

Děkujeme za rozhovor.

http://www.dimazverev.ru/


Darujte
fotokurz

Dárkový poukaz na fotografický kurz k narozeninám, pod stromeček - dárek, který potěší.

  • Tenhle víkend ve mně bude ještě dlouho doznívat a myslím, že si ho budu pamatovat navždycky. Ještě jednou děkuju Robertovi, který je prostě úžasný, všem z FotoInstitutu za organizaci tohoto workshopu a skvělé zázemí a ostatním účastníkům za neopakovatelnou atmosféru

  • Nejvíce se mi líbil pobyt na Šumavě (focení - Vydra a noční focení s dlouhým časem). Práce v ateliéru taky super. Přestal jsem fotit na automat. Manuální nastavení ještě úplně nedávám, ale priorita času a clony skvělé. Díky všem lektorům a celému Fotoinstitut.cz

  • Pochopila jsem více techniku, ve které jsem hodně tápala. Kurz mě hodně nakopl k dalšímu sebevzdělávání a hlavně…k focení!

  • Nejvíce se mi líbila lekce praktického focení portrétu v ateliéru. Kurz mě přinutil vyzkoušet si v praxi postupy nabyté v teorii. Kvalitní kurz, kvalitní lektoři, dobrá atmosféra.

  • Líbila se mi úroveň lektorů, kteří velmi profesionálně předávali informace, proto nelze jednoznačně určit, která lekce byla nejpřínosnější. Otevřelo mi to obzory, jak pohlížet na fotografování, že to není jen clona, čas,… Celý kurz hodnotím velmi kladně, budu ho doporučovat.

  • Tento kurz focení mi dal hodně coby úplnému začátečníkovi, kterému manuální režim focení, fotografická technika a grafické editory nic neříkaly. V mém případě vidím velký posun ve způsobu focení, i když vím, že mne čeká ještě hodně práce, abych byla se svou prací maximálně spokojena.

  • Kurz portrétu s Tondou Lavrenčíkem byl vážně skvělý, plný inspirativních tipů a zkušeností. Je více než zřejmé, že Tonda svému řemeslu doslova do detailu každého stínu rozumí. Po absolvování tohoto kurzu mnohem více chápete, jak je portrétování člověka opravdovým uměním...

  • Kurz zimní krajina pod vedením Andreje Macenauera byl pro mě velmi přínosný hned z několika důvodů. Dozvěděl jsem se o nových technikách krajinářské fotografie a zajímavých metodách postprocesingu. Pokud toužíte po krásných šumavských scenérií a zároveň pěkném víkendu stráveném v nádherném Domě fotografů, tak za sebe mohu jen doporučit!:-)

  • Workshop makrofotografie s Pavlem Krásenským byl pro mne obrovským přínosem. Pavel nám během víkendu ukázal spoustu vychytávek a zlepšováků z praxe. Konkrétní ukázky práce s hmyzem a pomoc s osvětlením malých objektů pro mne byl velice inspirativní...

  • Naučili jsme se lépe ovládat náš foťák. Zážitek pro mě bylo fotit portréty v profesionálním ateliéru a také východ slunce na Chalupské slati. Bylo taky hodně legrace.

  • Expedice s FotoInstitut.cz jsou excelentní. Byla jsem už několikrát, jsou to zážitky, se kterými budu umírat. Ve Skotsku je divoká příroda, často prší. Fotky akorát pro krajináře, tedy když bys psa nevyhnal. Organizace skvělá, fotky výborné.

Akreditace školícího střediska FotoInstitut.cz

Fotografie z kurzů