Letní škola digitální fotografie pro SŠ 2018

25. 8. 2018

Denně moji vrstevníci projíždí sociální sítě, které jsou plné krásných a povedených fotek. Každý, kdo se o fotografii alespoň trochu zajímá, chce mít co nejlepší výsledný snímek. Kdekdo má v mém věku kvalitní zrcadlovku, ale ne každý umí s manuálním režimem a raději se drží toho automatického. Letní škola digitální fotografie pro střední školy 1 (pro začátečníky) a následně 2 (pro pokročilé) je podle mě přesně to pravé. Není to tábor, ale opravdu „škola“, protože zde vyučují opravdoví profesionálové. Škola fotografování pro ty, kteří mají zájem fotit na vyšší úrovni.

Letní škola digitální fotografie pro SŠ 2018

Dva roky po sobě jsem absolvovala Letní školu digitální fotografie pro středoškoláky 1 a minulý rok i SŠ 2. Jeden týden mi zkrátka nestačil. Letos jsem tu jako asistentka lektora a musím říct, že vidím dost rozdílů mezi SŠ 1 a SŠ 2. První rok jsem na SŠ 1 ještě neměla zrcadlovku a celý týden jsem odfotila na kompakt Nikon L840. Dokonce jsem se umístila ve fotomaratonu, který se tradičně koná poslední den. 


Foto 1: Cestou na východ slunce

Když shrnu Letní školu digitální fotografie SŠ 1 (LŠDF SŠ1), naučila jsem se toho tady hodně, skladbu obrazu, jak správně pracovat s hloubkou ostrosti, jak využívat krátký a dlouhý čas, jak správně fotit portrét, krajinu, reportážní fotografie a mnoho dalších věcí. Pro mě to bylo něco neuvěřitelného a několik týdnů jsem kamarádům nevyprávěla nic jiného, než to, co jsem se tu naučila. Bylo toho víc, než se moji kamarádi naučili na fotografickém kroužku, kam docházeli jednou týdně. I moje rodina i kamarádi si všimli velkého posunu v mé tvorbě.

Foto 2: V pondělí jsme vyrazili fotit východ slunce na Chalupské slati. Vstávalo se už v půl páté.

První den byl náročný, to nepopírám. Slyšela jsem věci, o kterých jsem dříve neměla ani tušení. Byla jsem více než zmatená. Když jsem druhý den zkoušela v praxi, to, co jsem se zatím naučila, zjistila jsem, že na tom vlastně není nic tak těžkého. Stejné to bylo i o rok později. I letos jsem na studentech mohla pozorovat zmatené výrazy. Pár z nich začalo „propadat panice“, že zadané úkoly nezvládnou, ale druhý den se tomu už jen smáli. Když se naučili základy, jejich fotky hned vypadaly o několik úrovní lépe, než když sem přijeli. Každý rok se nás lektor ptá, co to vlastně ta fotografie je a my odpovídáme, že je to způsob vizuální komunikace. A je to pravda! Když studenti odsud odjíždí, je z jejich fotek poznat mnohem lépe, co danou fotografií chtěli říct. 

Ne vždy to bylo jednoduché - letošním zadáním bylo nafotit triptych na Vydře

Foto 3: Ve středu se fotilo na šumavské řece Vydra se stativem.
Úkol od fotografa Pavla Bokra zněl: „Triptych: Kámen. Voda. Strom.“
Autor: Barbora Brimová

Na SŠ 2 minulý rok jsme už uměli ovládat naše fotoaparáty a letos tomu bylo zrovna tak. Je to obrovská výhoda, když účastníci znají svoje přístroje. Dají se pořizovat daleko profesionálnější snímky. Letos se zde studenti naučili barevnou skladbu obrazu, jak správně fotit klasické i moderní zátiší a další pokročilejší témata. Pokaždé to bylo pro ně něco nového a zajímavého. Zezačátku byli zmateni, ale pak je to začalo bavit a běhali s foťákem po městě a hledali ty správné lokace pro své záběry. A ve výsledku vznikaly krásné fotografie, u kterých by člověk nevěřil, že je vytvořil student týdenní fotografické školy. 

Učili jsme se, jak správně nafotit zátiší

Foto 4: Ve čtvrtek se fotilo „Zátiší: klasické / nalezené / moderní.“

Foto 5: V pátek úkol zněl:
„Vyber si barvu a nafoť 4 fotografie tak, aby bylo poznat, jakou sis vybral.“

Foto 6: Moderní zátiší jako skupinová práce.

Foto 7: Řeka Vydra měla letos málo vody, a tak bylo možné postavit stativy na její mechem porostlé typické balvany.

Jsem tu už třetím rokem a můj názor je takový, že pokud student má k dispozici fotoaparát a má zájem fotit, je pro něj ideální začít SŠ 1. Z mojí vlastní zkušenosti nezáleží na typu fotoaparátu, ale na tom, aby student měl chuť vytvářet a dozvědět se něco nového. LŠDF SŠ 2 je už pro ty, kteří nějakou tu zkušenost mají a umí dobře využít svoje fotoaparáty. Pak se mohou naučit pokročilejší úpravy, náročnější témata a jejich fotografie budou výborné. Rozhodně ne dobré, to je za 3! 

2. díl bude o praktickém fotografování na LŠDF.

Darujte
fotokurz

Dárkový poukaz na fotografický kurz k narozeninám, pod stromeček - dárek, který potěší.

  • Tenhle víkend ve mně bude ještě dlouho doznívat a myslím, že si ho budu pamatovat navždycky. Ještě jednou děkuju Robertovi, který je prostě úžasný, všem z FotoInstitutu za organizaci tohoto workshopu a skvělé zázemí a ostatním účastníkům za neopakovatelnou atmosféru

  • Nejvíce se mi líbil pobyt na Šumavě (focení - Vydra a noční focení s dlouhým časem). Práce v ateliéru taky super. Přestal jsem fotit na automat. Manuální nastavení ještě úplně nedávám, ale priorita času a clony skvělé. Díky všem lektorům a celému Fotoinstitut.cz

  • Pochopila jsem více techniku, ve které jsem hodně tápala. Kurz mě hodně nakopl k dalšímu sebevzdělávání a hlavně…k focení!

  • Nejvíce se mi líbila lekce praktického focení portrétu v ateliéru. Kurz mě přinutil vyzkoušet si v praxi postupy nabyté v teorii. Kvalitní kurz, kvalitní lektoři, dobrá atmosféra.

  • Líbila se mi úroveň lektorů, kteří velmi profesionálně předávali informace, proto nelze jednoznačně určit, která lekce byla nejpřínosnější. Otevřelo mi to obzory, jak pohlížet na fotografování, že to není jen clona, čas,… Celý kurz hodnotím velmi kladně, budu ho doporučovat.

  • Tento kurz focení mi dal hodně coby úplnému začátečníkovi, kterému manuální režim focení, fotografická technika a grafické editory nic neříkaly. V mém případě vidím velký posun ve způsobu focení, i když vím, že mne čeká ještě hodně práce, abych byla se svou prací maximálně spokojena.

  • Kurz portrétu s Tondou Lavrenčíkem byl vážně skvělý, plný inspirativních tipů a zkušeností. Je více než zřejmé, že Tonda svému řemeslu doslova do detailu každého stínu rozumí. Po absolvování tohoto kurzu mnohem více chápete, jak je portrétování člověka opravdovým uměním...

  • Kurz zimní krajina pod vedením Andreje Macenauera byl pro mě velmi přínosný hned z několika důvodů. Dozvěděl jsem se o nových technikách krajinářské fotografie a zajímavých metodách postprocesingu. Pokud toužíte po krásných šumavských scenérií a zároveň pěkném víkendu stráveném v nádherném Domě fotografů, tak za sebe mohu jen doporučit!:-)

  • Workshop makrofotografie s Pavlem Krásenským byl pro mne obrovským přínosem. Pavel nám během víkendu ukázal spoustu vychytávek a zlepšováků z praxe. Konkrétní ukázky práce s hmyzem a pomoc s osvětlením malých objektů pro mne byl velice inspirativní...

  • Naučili jsme se lépe ovládat náš foťák. Zážitek pro mě bylo fotit portréty v profesionálním ateliéru a také východ slunce na Chalupské slati. Bylo taky hodně legrace.

  • Expedice s FotoInstitut.cz jsou excelentní. Byla jsem už několikrát, jsou to zážitky, se kterými budu umírat. Ve Skotsku je divoká příroda, často prší. Fotky akorát pro krajináře, tedy když bys psa nevyhnal. Organizace skvělá, fotky výborné.

Akreditace školícího střediska FotoInstitut.cz

Fotografie z kurzů