Zpráva ze Setkání fotografů 2006 v Praze

24. 1. 2006

Turnikety prvního Setkání fotografů 2006 v Praze prošlo v sobotu přes tři sta lidí. Nepřetržitých dvanáct hodin diskuzí a přednášek o fotografování a fototechnice probíhalo v budově Švehlovy sokolovny v pátek a sobotu 20. a 21. ledna 2006. Přečtěte si článek a prohlédněte fotografie, pokud se chcete zúčastnit příště. Vám, kteří jste tam byli, děkujeme za úžasnou atmosféru. Poděkování patří také vynikajícím prezentátorům a firmám HAMA, HEWLETT-PACKARD a OLYMPUS, které setkání podpořily.

Zpráva ze Setkání fotografů 2006 v Praze

Je úžasné, jak internet umožnil spojit tisíce fotografů. Většinou se známe jen virtuálně. V jeden moment nás je na Galerii běžně víc než dvěstě registrovaných čtenářů-fotografů… denně navštíví náš web 5 až 6 tisíc fotografů… K tomu na různých místech Čech, Moravy, Slezska a Slovenska probíhají už několik let lokální setkání fotografů z komunity FotoAparátu.cz. To nám ukázalo, že i když je nám na Galerii ve virtuálním světě spolu dobře – nad fotografiemi si poklábosíme, zažertujeme anebo si vynadáme, jsou reálná setkání něčím, co náš virtuální svět obohatí a dodá mu šťávu. Prostě všichni se chceme naučit lépe fotografovat, neboli lépe vidět, co se kolem nás děje a sdělovat to fotografiemi a toto nám spojení virtuální Galerie s reálným Setkáním fotografů dokonale splňuje. A tak tomu bylo i v sobotu ve Švehlově sokolovně.

Je devět hodin ráno a přicházíme do Švehlovy sokolovny. Přestože program začíná v deset, už je tu život. Fotograf Jakub Stejskal ze společnosti Hama si začíná připravovat před sálem své miláčky: objektivy Sigma a stativy Manfrotto. Zástupce firmy Hewlett-Packard přiráží s fotografickými tiskárnami. Den předtím jsme na vernisáži obdivovali fotografie z Výstavy Setkání fotografů 2006 vytištěné na HP Photosmart 8750. Tisky jsou rozvěšeny jak v Galerii v chodbě, tak i v hlavním prezentačním sále a fotky jsou to moc krásné. V sále připravujeme projekci. Společnost Olympus nám půjčila digitální projektor. Je to taková malá krabička. Ani se nechce věřit, že takhle malý projektor může být dostatečně kvalitní pro fotografy. Technika jde dopředu a to, co byla před dvěma roky bedna, se dnes vejde do dámské kabelky. Musí tam však být pořádný objektiv, aby to fungovalo… Pro informaci, projektor se jmenuje Plus V-332 a svítivost má 1200 ANSI.

Po úvodním slově zahajuje svou prezentaci Andrej. Nastrčili jsme ho s tím, že v deset se všichni budou pomalu probouzet a jeden po druhém courat. Překvapení – židle v sále jsou obsazeny a lidé stojí i u dveří… Byli jsme naprosto uneseni kvalitou přednášek – svědčí o tom i vaše komentáře v článcích Setkání Fotografů – vernisáž společné výstavy a Program Setkání fotografů 2006 … i fakt, že můj patnáctiletý syn Petr odmítl jít ve dvě hodiny na oběd mimo sokolovnu, neboť by přišel o přednášku makrofotografie. To se v jeho případě ještě nestalo…. V přednáškovém programu bylo osm přednášejících, kteří o sobě říkají, že díky komunitě FotoAparátu.cz začali pořádně fotit. Luboš Wišnewski a Rudolf Jung jsou zase spíše z té druhé strany. O FotoAparátu.cz se dozvěděli před několika měsíci. Jim všem patří hlavní dík, že jsme se mohli v sobotu sejít.

Stanislava Brůhová. „Stáňo, kam na ty nápady chodíš?“, nejčastější otázka. Ta fotka s jezulátky na bříšku je naprosto geniální a když nám pověděla, jak ji úžasně naplánovala, vidíme, proč je Anne Geddes kýčovitá. Nemá tvůrčí vitalitu a kreativitu jako Stáňa. Všichni v sále jsme viděli, že Stáňa ráda fotografuje lidi, jak také nazvala svou prezentaci.

Ondřej Prosický. Teď už víme, že fotografování v tropech Kostariky není žádná legrace. Fotky kolibříků mu všichni závidíme. Jsou fantastické a těšíme se na další. A k tomu ještě lenochod, který ve větvích stromů obrostl řasami..

Rudolf Jung. Co řekl, mělo hloubku a při prohlížení jeho fotek bylo v sále hrobové ticho. Hodně jsme všichni přemýšleli o sobě, kam dál v naší tvorbě. Na krajinu Českomoravské vysočiny a na světlo-stíny v dunách Polska určitě rádi vyrazíme.

Markéta Hošková. Druhá přednáška s hrobovým tichem. Děkujeme moc za její malování fotografiemi a za upřímnost a skromnost, jak o tom umí povědět!

Luboš Wišniewski. Nastoupit s makrofotografií hned po orientální tanečnici nebylo vůbec jednoduché, ale v případě Luboše jsme strach vůbec neměli. Moc děkujeme, že si své zkušenosti nenechává pro sebe. Do skleníků botanické zahrady v Liberci rádi pojedeme, konečně zjistíme, jak na to, když se objektivy zamlžují.

Vašek Šilha Afričan. Fotka přechodu pakoňů v rezervaci Masai Mara s rohatou hlavou ve špičce kompozice je jednička. Syn Petr druhý den pořád říkal Masai Mara, Masai Mara…

Výřez (R) 1/240 s,F4.5,ISO: 64 Náhled

Milan Ulrich. Fotí proti světlům, i když mu na FAčku někdo řekne, že světlo tu a tam nemá být. Už si nemyslíme, že ty linky na fotce Paul van Dyka tam nemají být. Být tam prostě musí. Na technoparty jsme ještě nebyli, ale snad tam i vyrazíme na reportáž. Namlsal nás.

Vojta Herout. To je vidění! Světlo – stín i barva a vůbec k tomu není potřeba žádný super přístroj. Ukázal všem, co s focením čekají až na koupi zrcadlovky, že to je největší nesmysl…

Honza Veber. Děkujeme. Ušel za ty tři roky, co jsme se virtuálně poznali a začal pro FotoAparát.cz psát články, dlouhou cestu. Všichni nyní chápeme, proč jeho článek o vlhách pestrých z Moravy vyjde nyní v National Geographic!

A je tu závěr. Děkujeme hrozně moc všem přednášejícím i vám účastníkům. Děkujeme firmám Hewlett-Packard, HAMA a Olympus, které nám Setkání fotografů 2006 pomohly zdárně vykopnout.

Těšíme se, že Setkání fotografů bude mít ještě hodně pokračování, a tak jako se my všichni zlepšujeme v našem umění fotografovat, bude i Setkání fotografů lepší a lepší, i když tentokrát se laťka nasadila hodně vysoko.

Ahoj příště v Brně v dubnu na Setkání fotografů 2006/2!

Další fotky najdete na stránkách Vojty Herouta nebo Martina Zíty.

Darujte
fotokurz

Dárkový poukaz na fotografický kurz k narozeninám, pod stromeček - dárek, který potěší.

  • Tenhle víkend ve mně bude ještě dlouho doznívat a myslím, že si ho budu pamatovat navždycky. Ještě jednou děkuju Robertovi, který je prostě úžasný, všem z FotoInstitutu za organizaci tohoto workshopu a skvělé zázemí a ostatním účastníkům za neopakovatelnou atmosféru

  • Nejvíce se mi líbil pobyt na Šumavě (focení - Vydra a noční focení s dlouhým časem). Práce v ateliéru taky super. Přestal jsem fotit na automat. Manuální nastavení ještě úplně nedávám, ale priorita času a clony skvělé. Díky všem lektorům a celému Fotoinstitut.cz

  • Pochopila jsem více techniku, ve které jsem hodně tápala. Kurz mě hodně nakopl k dalšímu sebevzdělávání a hlavně…k focení!

  • Nejvíce se mi líbila lekce praktického focení portrétu v ateliéru. Kurz mě přinutil vyzkoušet si v praxi postupy nabyté v teorii. Kvalitní kurz, kvalitní lektoři, dobrá atmosféra.

  • Líbila se mi úroveň lektorů, kteří velmi profesionálně předávali informace, proto nelze jednoznačně určit, která lekce byla nejpřínosnější. Otevřelo mi to obzory, jak pohlížet na fotografování, že to není jen clona, čas,… Celý kurz hodnotím velmi kladně, budu ho doporučovat.

  • Tento kurz focení mi dal hodně coby úplnému začátečníkovi, kterému manuální režim focení, fotografická technika a grafické editory nic neříkaly. V mém případě vidím velký posun ve způsobu focení, i když vím, že mne čeká ještě hodně práce, abych byla se svou prací maximálně spokojena.

  • Kurz portrétu s Tondou Lavrenčíkem byl vážně skvělý, plný inspirativních tipů a zkušeností. Je více než zřejmé, že Tonda svému řemeslu doslova do detailu každého stínu rozumí. Po absolvování tohoto kurzu mnohem více chápete, jak je portrétování člověka opravdovým uměním...

  • Kurz zimní krajina pod vedením Andreje Macenauera byl pro mě velmi přínosný hned z několika důvodů. Dozvěděl jsem se o nových technikách krajinářské fotografie a zajímavých metodách postprocesingu. Pokud toužíte po krásných šumavských scenérií a zároveň pěkném víkendu stráveném v nádherném Domě fotografů, tak za sebe mohu jen doporučit!:-)

  • Workshop makrofotografie s Pavlem Krásenským byl pro mne obrovským přínosem. Pavel nám během víkendu ukázal spoustu vychytávek a zlepšováků z praxe. Konkrétní ukázky práce s hmyzem a pomoc s osvětlením malých objektů pro mne byl velice inspirativní...

  • Naučili jsme se lépe ovládat náš foťák. Zážitek pro mě bylo fotit portréty v profesionálním ateliéru a také východ slunce na Chalupské slati. Bylo taky hodně legrace.

  • Expedice s FotoInstitut.cz jsou excelentní. Byla jsem už několikrát, jsou to zážitky, se kterými budu umírat. Ve Skotsku je divoká příroda, často prší. Fotky akorát pro krajináře, tedy když bys psa nevyhnal. Organizace skvělá, fotky výborné.

Akreditace školícího střediska FotoInstitut.cz

Fotografie z kurzů