Zpráva z workshopu Fotografování dun v Polsku 2007

4. 7. 2007

V sobotu devátého června jsme vyrazili již podruhé na fotografický workshop k pobřeží Baltu do polské oblasti Leba. Fotografovalo se na dunách, pobřeží moře, v přístavech, detaily, polocelky, celky, vyzkoušeli jsme i zajímavé trechniky jako flashování. Zprávu z workshopu najdete v článku.

Zpráva z workshopu Fotografování dun v Polsku 2007

V sobotu devátého června jsme vyrazili na fotografický workshop k pobřeží Baltu. Po celodenní cestě se všech jedenáct účastníků ubytovalo v poklidném kempu Kryštof na okraji přímořského městečka Łeba, které je přes hlavní sezónu oblíbenou destinací dovolenkařů. Všudypřítomné restaurace a stánky se suvenýry, zmrzlinou a gofry dokládají, že turistický ruch je jeden z hlavních zdrojů příjmů místních obyvatel. Tradičním zdrojem obživy je od dob osídlení tohoto území slovanskými Pomořany rybolov. Z typických smažírnen ryb („smazialna ryb“), které nabízejí na tucet mořských i sladkovodních druhů, se line neodolatelná vůně podtrhující kolorit tohoto pobaltského města.

Łeba a její okolí je pro fotografování ideálním místem a to hned z několika důvodů. Nalezneme zde přístaviště lodí, které se táhne až do centra města. Procházka po lebském přístavu je pastvou pro oči, zvláště pro ty fotografické. Přistavené lodi nabízejí pro našince vzácnou příležitost nahlédnout do pracovního prostředí zdejších rybářů a poznat pestrobarevné detaily palub prolínající se nepřeberným množstvím rybářských bójí, sítí, provazů, námořních lan, kotev, záchranných kruhů a dalších zařízení, jimiž jsou lodi vybavené. Po dvouhodinové procházce po Łebě přišla vhod smažená ryba v restauraci, kde nás obsloužily dívky v tradičních krojích.

Přístav Přístav
Kompoziční cvičení Noční přístav

Dalším důvodem, proč je Łeba tak atraktivní, je její poloha na okraji SPN (Słowiński Park Narodowy). Národní park (pojmenovaný po pomořanském kmeni Slowinců) je přes třicet let pod ochranou UNESCO a můžeme jej právem nazývat zemí písku, vody a větru. Na ploše velké zhruba dvacet tisíc hektarů (54°39' až 54°46' s.š.; 17°03' až 17°33' v.d.) se rozprostírají písčitá poloslaná jezera (největší Łebsko a Gardno), jež se vlivem geomorfologických procesů od moře oddělila. Okolí jezer je vyplněno převážně borovým lesem, který na mnoha místech vyrůstá z rašelinných močálů. Za největší atrakci lze považovat pohyblivé písečné duny roztroušené po celém území parku. Nejvyšší z nich dosahují výšky okolo čtyřiceti metrů.

Słowiński Park Narodowy Słowiński Park Narodowy
Słowiński Park Narodowy Słowiński Park Narodowy

A právě na jednu minipoušť jsme se hned druhý den pobytu vydali. Každý z členů workshopu byl vybaven digitální zrcadlovkou, objektivy a stativem, nepostradatelnou pomůckou pro večerní fotografování. Po příjemné procházce po pláži se před námi otevřel rozlehlý prostor písečných dun. Fotografové se rozptýlili po poušti a nikdo nikomu nepřekážel. Písečné přesypy vybízely k fotografování od detailů písečných vlnek až po půvabné scenérie krajinného celku. Vše bylo umocněno působivými mraky a narůžovělým světlem zapadajícího slunce. Okraj duny tvořil prudký svah tekutého písku, na jehož úpatí je ostrá hranice mezi pouští a močálem. Pozvolna se pohybující duny tak doslova zaživa pohřbívají stromy okolního lesa.

Hel Flashování
Při západu Latarnia morska

Další příležitostí jak zdokonalit své fotografické dovednosti bylo noční fotografování lebského přístavu a rozličných zákoutí města. Během workshopu jsme podnikli několik výletů po nedalekém okolí. Blízko městečka Czolpino jsme navštívili maják (latarnia morska), z něhož se naskytlo báječné panorama národního parku. Nezapomenutelným zážitkem byla též návštěva města Hel na stejnojmenném poloostrově, kde jsme zavítali do stylové rybí restaurace Kapitána Morgana.

Západ slunce Západ slunce
Ve studiu Hodnocení fotografií

Během workshopu jsme měli možnost vyzkoušet si zajímavou techniku flashování s použitím barevných filtrů na blesku. Zájemci si mohli udělat portrétní fotografie ve studiu nainstalovaném organizátory workshopu v kempové klubovně. Nejpřínosnější částí celého workshopu bylo společné hodnocení vybraných fotografií, které jsme si promítali na plátno. Pod vedením profesionálního fotografa Rudy Junga měl každý vymezen prostor na prezentaci a kritiku svých úlovků. Na jednom ze společných sezení nás Aleš Radikovský, technická podpora výpravy, seznámil s profesionálním softwarem pro správu a úpravu fotografií Adobe Lightroom. Celkově bych workshop hodnotil jako velmi vydařenou akci, jejíž účastníci nejenže navázali nová přátelství, ale v první řadě zdokonalili své znalosti a dovednosti v oboru digitální fotografie. (Adam Dušek, autor fotografií a účastník workshopu)

Darujte
fotokurz

Dárkový poukaz na fotografický kurz k narozeninám, pod stromeček - dárek, který potěší.

  • Tenhle víkend ve mně bude ještě dlouho doznívat a myslím, že si ho budu pamatovat navždycky. Ještě jednou děkuju Robertovi, který je prostě úžasný, všem z FotoInstitutu za organizaci tohoto workshopu a skvělé zázemí a ostatním účastníkům za neopakovatelnou atmosféru

  • Nejvíce se mi líbil pobyt na Šumavě (focení - Vydra a noční focení s dlouhým časem). Práce v ateliéru taky super. Přestal jsem fotit na automat. Manuální nastavení ještě úplně nedávám, ale priorita času a clony skvělé. Díky všem lektorům a celému Fotoinstitut.cz

  • Pochopila jsem více techniku, ve které jsem hodně tápala. Kurz mě hodně nakopl k dalšímu sebevzdělávání a hlavně…k focení!

  • Nejvíce se mi líbila lekce praktického focení portrétu v ateliéru. Kurz mě přinutil vyzkoušet si v praxi postupy nabyté v teorii. Kvalitní kurz, kvalitní lektoři, dobrá atmosféra.

  • Líbila se mi úroveň lektorů, kteří velmi profesionálně předávali informace, proto nelze jednoznačně určit, která lekce byla nejpřínosnější. Otevřelo mi to obzory, jak pohlížet na fotografování, že to není jen clona, čas,… Celý kurz hodnotím velmi kladně, budu ho doporučovat.

  • Tento kurz focení mi dal hodně coby úplnému začátečníkovi, kterému manuální režim focení, fotografická technika a grafické editory nic neříkaly. V mém případě vidím velký posun ve způsobu focení, i když vím, že mne čeká ještě hodně práce, abych byla se svou prací maximálně spokojena.

  • Kurz portrétu s Tondou Lavrenčíkem byl vážně skvělý, plný inspirativních tipů a zkušeností. Je více než zřejmé, že Tonda svému řemeslu doslova do detailu každého stínu rozumí. Po absolvování tohoto kurzu mnohem více chápete, jak je portrétování člověka opravdovým uměním...

  • Kurz zimní krajina pod vedením Andreje Macenauera byl pro mě velmi přínosný hned z několika důvodů. Dozvěděl jsem se o nových technikách krajinářské fotografie a zajímavých metodách postprocesingu. Pokud toužíte po krásných šumavských scenérií a zároveň pěkném víkendu stráveném v nádherném Domě fotografů, tak za sebe mohu jen doporučit!:-)

  • Workshop makrofotografie s Pavlem Krásenským byl pro mne obrovským přínosem. Pavel nám během víkendu ukázal spoustu vychytávek a zlepšováků z praxe. Konkrétní ukázky práce s hmyzem a pomoc s osvětlením malých objektů pro mne byl velice inspirativní...

  • Naučili jsme se lépe ovládat náš foťák. Zážitek pro mě bylo fotit portréty v profesionálním ateliéru a také východ slunce na Chalupské slati. Bylo taky hodně legrace.

  • Expedice s FotoInstitut.cz jsou excelentní. Byla jsem už několikrát, jsou to zážitky, se kterými budu umírat. Ve Skotsku je divoká příroda, často prší. Fotky akorát pro krajináře, tedy když bys psa nevyhnal. Organizace skvělá, fotky výborné.

Akreditace školícího střediska FotoInstitut.cz

Fotografie z kurzů