FotoExpedice Island 4x4

2. 12. 2010

Podzim patří na Islandu k fotograficky nejkrásnějšímu období. Nabízíme nevšední okruh „ostrovem ohně a ledu“, který nás zavede do těch nejodlehlejších končin Islandu. Výhodou je malá skupina (max 6 účastníků), 2 lektoři a hlavně parta lidí se stejným zájmem - fotografovat. Fotoexpedice začátkem září 2011 je vhodná pro fotografy na všech úrovních. Cílem je pořídit hezké snímky z Islandu, důležitá je chuť fotit.

FotoExpedice Island 4x4
Landmannalaugar (Duhové hory)

FotoExpedice Island 4×4

Podzim patří na Islandu k fotograficky nejkrásnějšímu období. Krajina se zbarvuje, slunce už není tak vysoko, při jasných nocích se objevují polární záře. Ve dvou autech (4×4,kategorie Suzuki XL7) se pod vedením fotografa Andreje Macenauera vydáme na nevšední okruh „ostrovem ohně a ledu“, který nás zavede do těch nejodlehlejších a nejpustějších končin Islandu. Hlavním tématem zde bude krajinářská fotografie (krajinný celek a detail, vodopády, práce se světlem), architektura, zvířata (koně, tuleni, ptáci). Zdokonalíme se ve správném nastavení fotoaparátu, diskutovat budeme nad správnou kompozicí snímku. Počítejte, že využijeme maximálně světlo a budeme fotit až do pozdních večerů. Na hotelu pak bude příležitost k promítání úlovků, výběru fotografií a diskuzi.

Vodopád Gullfoss Modrá laguna

Uvidíme nejkrásnější místa ostrova, jakými jsou národní park Þingvellir, kde byl založen nejstarší parlament světa, jezero Mývatn s jeho velmi zajímavým okolím, největší evropský ledovec Vatnajökull, na jehož úpatí se rozkládá nádherná ledovcová laguna Jökulsárlón, vodopád Gullfoss a gejzír Strokkur, obrovská kaldera Askja s teplým jezírkem Víti či nejvodnatější vodopád Evropy Dettifoss. Poznáme divoké islandské vnitrozemí s rozsáhlými pouštěmi, činnými sopkami a kouzelnými geotermálními oblastmi.

Islandský kůň Kjolur - aktivní oblast

Fotoexpedice je určena pro každého, kdo rád fotí, na ceně vybavení nezáleží, důležitá je chuť fotit. Výhodou FotoExpedice Island 4×4 je malá skupina nejvýše 6 účastníků a možnost individuálního přístupu. Na expedici budou 2 lektoři a hlavně parta lidí se stejným zájmem – fotografovat. Ubytováni budeme v hotelech ve 2-lůžkových pokojích s příslušenstvím.

Ledovec Vatnajokull

Přihlášky a informace

Přihlásit se můžete na FotoInsitut.cz pomocí tohoto formuláře.
V případě zájmu Vám nabízíme schůzku, kde můžete získat podrobné informace. Kontakty:

Program fotoexpedice:

1. den:

Odjezd z ČR do Mnichova a večer odlet z Mnichova. Přílet do Keflavíku v noci. Ubytování na poloostrově Reykjanes.

2. den:

Nejdříve navštívíme NP Þingvellir, kde byl založen první parlament na světě, v oblasti Geysir uvidíme aktivní gejzír Strokkur, který v pravidelných intervalech vyvrhuje vřelou vodu až do výše 20 metrů a poté „zlatý“ vodopád Gullfoss na řece Hvítá. Nocleh v okolí.

Námafjall - sirné páry Krafla "nová" - detail

3. den:

Po silnici F35 Kjölur přejedeme do vnitrozemí, do termální oblasti Hveravellir, kde se projdeme po aktivní zemi a můžeme se ponořit do přírodní „vany“ s teplou vodou. Odpoledne si prohlédneme skanzen Glaumbær, ukazující nelehký život Islanďanů v nedávné minulosti. Nocleh v okolí města Akureyri.

4. den:

Cestou k unikátnímu jezeru Mývatn uvidíme vodopád Goðafoss. Potom již celý zbytek dne strávíme u jezera Mývatn, kde navštívíme okolí činné sopky Krafla, projdeme se lávovým „městečkem Dimmuborgir a vystoupíme na některý z kráterů (Víti či Hverfell). Budeme mít též možnost obdivovat tzv. pseudokrátery u osady Skútustaðir a vývěry horkých sirných par pod horou Námafjall. 3 noclehy v okolí.

Kjolur - přírodní vana Kjolur

5. den:

Podnikneme celodenní výlet do divokého vnitrozemí. Kolem královny islandských hor – Herðubreið dojedeme až k sopce Askja s obrovskou zatopenou kalderou. Vedle ní se nachází malý kráter Víti, kde se můžeme vykoupat v teplé vodě na jeho dně.

6. den:

Dopoledne zhlédneme v NP Jökulsárgljúfur monumentální vodopády Dettifoss, Hafragilsfoss a Selfoss. Poté dojedeme do malebného přístavu Húsavík.

Gejzír Strokkur Vodopád Gullfoss - detail

7. den:

Čeká nás náročný přejezd vnitrozemím přes oblast Sprengisandur. Nejdříve se zastavíme u vodopádu Aldeyjarfoss a poté se již vydáme do lávové poušťě. Příjezdem do osady Hrauneyjar se vrátíme do civilizace. Nocleh v okolí.

8. den:

Ráno se přesuneme do termální oblasti Landmannalaugar. Projdeme se po okolních barevných horách (přezdívaných „duhových“) a vykoupeme se v teplé říčce. Nocleh v chatě na místě.

Koupání v Landmannalaugar Vodopád Skógafoss

9. den:

Landmannalaugar. Odpoledne budeme pokračovat divokou krajinou s početnými brody severně od ledovce Mýrdalsjökull a kolem soutěsky Eldgjá na nocleh.

10. den:

Dopoledne nás čeká – NP Skaftafell (vodopád Svartifoss, vyhlídky na ledovec Vatnajökull). Odpoledne navštívíme lagunu Jökulsárlón s plujícími ledovými krami, mezi nimiž se můžeme projet obojživelným člunem. Zastavíme se též v osadě Vík a u vodopádu Skógafoss. Ubytování v okolí.

Vodopád Svartifoss Vodopád Skógafoss

11. den:

Dopoledne si prohlédneme vodopád Seljalandsfoss a poté se přesuneme do hlavního města Reykjavíku. Po krátkém volnu si na poloostrově Reykjanes prohlédnéme aktivní oblast Krísuvík a před odletem se vykoupeme v termálních lázních Modrá Laguna. Odlet v noci.

12. den:

Ráno přílet z Islandu do Mnichova. Transfer do ČR.

Vodopád v NP Jokulsárgljúfur Krafla "nová" - aktivní vulkán

Cena a ubytování

Cena FotoExpedice Island 4×4 je 78.000,– Kč. V této ceně je zahrnuta doprava z ČR na Island (letenky z Mnichova do Keflavíku a zpět, transfer z ČR do Mnichova a zpět). Ubytování v hotelech ve 2-lůžkových pokojích s příslušenstvím, 1× ubytování ve vlastních spacích pytlech na horské chatě ve společné místnosti (WC/sprcha společné), snídaně zpravidla formou švédských stolů (kromě 9. dne ráno v Landmannalaugar), auto kategorie Suzuki XL7, vstupné (včetně Modré Laguny). Tekutiny (nealko) i všechny fotografické workshopy. V ceně není zahrnuto stravování s výjimkou snídaní. Stravování je tedy individuální v místních restauracích. Cena jídel je na Islandu přibližně 2× vyšší než v ČR (večeře v hotelích se pohybují okolo 1000 Kč, možno zajistit za příplatek). Pro každého účastníka zajišťujeme bezplatně cestovní pojištění a volitelně nabízíme i pojištění storna účasti, v ceně je pojištění proti úpadku CK.

Laguna Jokulsárlón Laguna Jokulsárlón

Fotovýbava

Doporučujeme digitální fotoaparát díky možnosti sdílet své snímky s ostatními účastníky. Objektivy s ohniskovými vzdálenostmi od 20 do 200mm. (Častější je pro krajinu širokoúhlý objektiv, delší skla se využijí též – detaily, koně, tuleni, …). Pokud není k dispozici zrcadlovka (zájemcům bude pro potřeby FotoExpedice zapůjčena – potřeba nahlásit předem), volte raději přístroj s vícenásobným zoomem. Stativ je v krajině samozřejmostí. Doporučujeme vzít si polarizační a šedé přechodové filtry – pokud jsou k dispozici. Výhodou je vzít s sebou vlastní notebook.

Laguna Jokulsárlón Laguna Jokulsárlón

Náročnost a oblečení

Pro tuto fotoexpedici stačí normální fyzická kondice. Během zastávek na trase je více času na lehké (dle vaší fotovýbavy) vycházky v přírodě, prostor pro odpočinek, ojediněle absolvujeme vícehodinový pobyt venku (Duhové hory). Přestože podzim bývá na Islandu z hlediska počasí nejstálejší, nelze vyloučit ani chladné a deštivé dny. Počítejte s chůzí nezpevněným terénem, občas lávovým (či popelovým) polem. Doporučujeme nepromokavou a pevnou turistickou obuv, nepromokavé a teplé oblečení, pláštěnku. Přesto nutností jsou zde plavky.

Vodopád Gullfoss Brod v Landmannalaugar

Přihlásit se na FotoExpedice Island 4×4

Pro další informace nás kontaktujte:

Darujte
fotokurz

Dárkový poukaz na fotografický kurz k narozeninám, pod stromeček - dárek, který potěší.

  • Tenhle víkend ve mně bude ještě dlouho doznívat a myslím, že si ho budu pamatovat navždycky. Ještě jednou děkuju Robertovi, který je prostě úžasný, všem z FotoInstitutu za organizaci tohoto workshopu a skvělé zázemí a ostatním účastníkům za neopakovatelnou atmosféru

  • Nejvíce se mi líbil pobyt na Šumavě (focení - Vydra a noční focení s dlouhým časem). Práce v ateliéru taky super. Přestal jsem fotit na automat. Manuální nastavení ještě úplně nedávám, ale priorita času a clony skvělé. Díky všem lektorům a celému Fotoinstitut.cz

  • Pochopila jsem více techniku, ve které jsem hodně tápala. Kurz mě hodně nakopl k dalšímu sebevzdělávání a hlavně…k focení!

  • Nejvíce se mi líbila lekce praktického focení portrétu v ateliéru. Kurz mě přinutil vyzkoušet si v praxi postupy nabyté v teorii. Kvalitní kurz, kvalitní lektoři, dobrá atmosféra.

  • Líbila se mi úroveň lektorů, kteří velmi profesionálně předávali informace, proto nelze jednoznačně určit, která lekce byla nejpřínosnější. Otevřelo mi to obzory, jak pohlížet na fotografování, že to není jen clona, čas,… Celý kurz hodnotím velmi kladně, budu ho doporučovat.

  • Tento kurz focení mi dal hodně coby úplnému začátečníkovi, kterému manuální režim focení, fotografická technika a grafické editory nic neříkaly. V mém případě vidím velký posun ve způsobu focení, i když vím, že mne čeká ještě hodně práce, abych byla se svou prací maximálně spokojena.

  • Kurz portrétu s Tondou Lavrenčíkem byl vážně skvělý, plný inspirativních tipů a zkušeností. Je více než zřejmé, že Tonda svému řemeslu doslova do detailu každého stínu rozumí. Po absolvování tohoto kurzu mnohem více chápete, jak je portrétování člověka opravdovým uměním...

  • Kurz zimní krajina pod vedením Andreje Macenauera byl pro mě velmi přínosný hned z několika důvodů. Dozvěděl jsem se o nových technikách krajinářské fotografie a zajímavých metodách postprocesingu. Pokud toužíte po krásných šumavských scenérií a zároveň pěkném víkendu stráveném v nádherném Domě fotografů, tak za sebe mohu jen doporučit!:-)

  • Workshop makrofotografie s Pavlem Krásenským byl pro mne obrovským přínosem. Pavel nám během víkendu ukázal spoustu vychytávek a zlepšováků z praxe. Konkrétní ukázky práce s hmyzem a pomoc s osvětlením malých objektů pro mne byl velice inspirativní...

  • Naučili jsme se lépe ovládat náš foťák. Zážitek pro mě bylo fotit portréty v profesionálním ateliéru a také východ slunce na Chalupské slati. Bylo taky hodně legrace.

  • Expedice s FotoInstitut.cz jsou excelentní. Byla jsem už několikrát, jsou to zážitky, se kterými budu umírat. Ve Skotsku je divoká příroda, často prší. Fotky akorát pro krajináře, tedy když bys psa nevyhnal. Organizace skvělá, fotky výborné.

Akreditace školícího střediska FotoInstitut.cz

Fotografie z kurzů